Irski premijer kritizirao Crkvu zbog pedofilije pa izgubio svaki kontakt s Vatikanom

Irski premijer kritizirao Crkvu zbog pedofilije pa izgubio svaki kontakt s Vatikanom

Foto:AFP

"NAKON svog govora u srpnju, koji je bio zapravo napad na Svetu Stolicu zbog opstrukcije istrage u biskupiji Cloyne, nemam kontakta s predstavnicima Katoličke crkve u Irskoj ili u Vatikanu", priznao je irski premijer Enda Kenny, a prenose irski mediji.

Irski premijer napada, Vatikan se srami

Podsjetimo kako su prije nekoliko mjeseci irski parlamentarci donijeli zaključak u kojem stoji da je  Vatikan pogriješio 1997. godine kada su irskim biskupima dali "smjernice" o ponašanju na optužbe o zlostavljanju koje se danas tumače kao poziv na zanemarivanje optužbi. Tada je reagirao i irski premijer Enda Kenny koji je u osudi Vatikana rekao da je silovanje i mučenje bilo podcijenjeno ili je bila umanjena važnost,

"Sve se radilo kako bi se sačuvala institucija Crkve, njezina moć i ugled", rekao je tada Kenny govoreći o slučajevima spolnog zlostavljanja djece u biskupiji Cloyne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatikan 'žali i srami se' slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece u Irskoj, no optužbe na račun Crkve da su prikrivali  zločine u Irskoj smatraju 'neutemeljenim", bila je prva službena reakcija iz Vatikana početkom rujna ove godine napade irskog premijera kao i na zaključak irskog parlamenta.

Ipak je ovo put prema suočavanju

Premijer Kenny danas je rekao kako odgovor Vatikana na izvješće o istrazi slučajeva zlostavljanja u biskupiji Cloyne smatra isprikom.

Naime, iako je Irce razočarao nedovoljno pokajnički ton Crkve za slučaj zlostavljanja djece, vrh Irske vlasti ipak smatra kako je riječ o koraku prema "suočavanju s tužnom poviješću zlostavljanja i s nedostatnim bavljenjem njime".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara