Irski problem Europske unije rješava Hrvatska?

IRSKO odbijanje Lisabonskog ugovora je među čelnicima države EU izazvalo raskol po pitanju na koji način riješiti problem daljnjih integracija i proširenja Unije.

S jedne strane se nalaze vlade Francuske i Njemačke koje inzistiraju da se Lisabonski ugovor ratificira u svom današnjem obliku te njegove odredbe primijene na 26 država koje će ga prihvatiti. Irskoj bi trebao biti ponuđene sitne izmjene nakon kojih bi se održao novi referendum. Ukoliko Irska i to odbije, na nju bi EU primijenila novi režim  koji neki komentatori smatraju svojevrsnim izbacivanjem iz Unije.

Takav se stav može uočiti u izjavi Wolfganga Schäublea, njemačkog ministra unutarnjih poslova, koji tvrdi da se irski referendum mora "shvatiti ozbiljno", ali i da "3 milijuna Iraca ne smije odlučivati u ime 495 milijuna Europljana".

Francuski Le Monde, pak, u svom uvodniku predlaže da - ukoliko Irska ostane pri svom stavu da ne može prihvatiti Ugovor - EU postane tzv. dvotračna zajednica sastavljena od država koje prihvaćaju i koje ne prihvaćaju nove modele organizacije i odlučivanja.

Slično smatra i Jean-Claude Juncker, luksemburški premijer i jedan od kandidata za budućeg europskog predsjednika. Po njegovom mišljenju bi se u EU trebao stvoriti tzv. "Klub nekolicine", sastavljen od država koje su spremne u potpunosti se integrirati.

Francuska i Njemačka se nadaju da će uspješna ratifikacija u 26 država diplomatski izolirati Irsku, odnosno natjerati njenu vladu da prihvati ugovor, odnosno organizira novi referendum.

S druge strane se "tvrdom" stavu prema Irskoj protivi Velika Britanija, čiji je ministar vanjskih poslova David Milliband rekao kako se "irski stav ne smije ignorirati", da su pravila jasna i da Lisabonski ugovor može stupiti na snagu jedino ako ga prihvati svih 27 država. Milliband je također rekao kako je "dvotračna Europa" loše rješenje te se najvjerojatnije neće primijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanskom stavu se, smatraju mnogi dužnosnici u Bruxellesu, mogla priključiti Češka, Poljska, Švedska i Danska gdje su euroskeptici ohrabreni rezultatom referenduma u Irskoj, a vlade pod snažnim pritiskom javnosti koja ne dijeli njihov entuzijazam za Ugovor. S obzirom da se u Europi odlučuje konsenzusom, malo je vjerojatno da će EU zauzeti "tvrdi" stav prema Irskoj za koji se zalažu Francuska i Njemačka.

International Herald Tribune, pak, navodi da bi kao kompromisno rješenje mogla poslužiti Hrvatska, odnosno njen pristup u EU, koji se predviđa iza 2010. godine. Odredbe Lisabonskog ugovora bi se jednostavno "prikačile" ugovoru kojim se Hrvatska pridružuje Uniji. Njegova ratifikacija bi mogla ići lakše, odnosno na referendumima bi lakše prošla, jer bi zagovornici ugovora tvrdili kako "nije moralno" zatvoriti vrata Unije "državi koja je bila dio balkanskih sukoba".

O načinima na koji će se riješiti irski problem će ministri vanjskih poslova EU razgovarati na današnjem sastanku.

D.A.

Foto: AFP

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara