Irsko sveučilište odaje počast redatelju Johnu Hustonu

IRSKO sveučilište objavilo je namjeru da filmsku školu nazove po preminulom holivudskom filmskom redatelju Johnu Hustonu, u čast njegovih uskih veza s tom zemljom.

National University of Ireland u Galwayju objavio je da će filmska škola biti posvećena uspomeni na filmsku legendu koja se u zapadnoj Irskoj nastanila 1950-ih te crpila velik dio svoje inspiracije iz tog kraja.

Hustonu, koji je tijekom 60-godišnje karijere snimio više od 50 filmova prije smrti 1987. godine, počast će biti odana i na gala večeri u Los Angelesu u svibnju, od koje će prihod ići u fond za stipendije za školu koja će biti otvorena najesen.

Hustonova kći, glumica Anjelica Huston, kazala je da ovaj projekt ´odaje počast prošloj i sadašnjoj dubokoj vezi između Irske i Kalifornije´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´St Cleran predstavljao je veći dio našeg obiteljskog života´, rekla je ona, misleći na seosku gostionicu iz 19. stoljeća u Galwayju, koja je nekad bila njihov obiteljski dom.

´Hustonova škola osigurat će da Irska i dalje predstavlja svoje brojne kreativne talente svjetskoj publici´, dodala je ona.

Huston je najpoznatiji po filmovima ´Blago Sierra Madre´, ´Džungla na asfaltu´ i ´Afrička kraljica´, a njegov posljednji film ´The Dead´, u kojem je glumila Anjelica, temeljio se na priči Jamesa Joycea ´Dublinci´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara