ISIS razorio najstariji kršćanski samostan u Iraku: 1400 godina povijesti nestalo u prašini

ISIS razorio najstariji kršćanski samostan u Iraku: 1400 godina povijesti nestalo u prašini

Screenshot: YouTube

DŽIHADISTI ISIS-a u potpunosti su razorili preko 1,400 godina star kršćanski samostan u Iraku, najstariju građevinu ovakve vrste u zemlji, piše Independent.

Satelitske snimke koje je objavila agencija AP pokazuju samo ostatke građevine nekadašnjeg samostana svetog Ilije smještenog na brdu iznad Mosula, ISIS-ove iračke baze. Samostan je kao kršćansko utočište preživio gotovo milenij i pol, a datira iz vremena prije Islama. Ipak, divljaštvo terorista ISIS-a sručilo se i na ovaj spomenik kulture, baš kao i na mnoge druge povijesne građevine na Bliskom istoku.

Samostan su posljednjih godina u religijske svrhe koristili američki vojnici, a u ruke ISIS-a pao je u lipnju 2014. godine. Iako je tek sad otkriveno da je samostan srušen, po svoj prilici to se dogodilo u kolovozu ili rujnu 2014., nedugo nakon ISIS-ovog osvajanja ovog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slike pokazuju kako su kameni zidovi "doslovno pretvoreni u prah", kako je za AP prokomentirao Stephen Wood, stručnjak za analizu fotografija.

"Bageri, a možda i eksploziv pretvorili su kamene zidine u prašinu", rekao je.

ISIS već godinama uništava neislamske spomenike kulture diljem osvojenog teritorija, a najpoznatije razaranje takvog spomenika dogodilo se u antičkoj Palmyri u Siriji nakon zauzimanja u kolovozu 2015.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara