Iskaz dao prvi načelnik gospićkog saniteta Vrkljan

NA DANAŠNJOJ glavnoj raspravi u suđenju tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci iskaze je dao svjedok Milan Vrkljan, prvi načelnik saniteta u Gospiću 1991.

Vrkljan je pred Sudskim vijećem kao svjedok obrane optuženoga Tihomira Oreškovića kazao kako je u Gospić dragovoljno došao iz Zagreba gdje je bio asistent na Medicinskom fakultetu. Rekao je da mu je, kad se prijavio za odlazak u Gospić u Zagrebu, Slavko Degoricija rekao da ne odlazi u Gospić jer da je taj grad već ´pao´ te da ide na ratište u Slavoniju. Po njemu tada je bilo spremno oko 1000 ljudi iz Zagreba otići u Gospić, ali da je nakon toga ondje stiglo samo oko 120. U Zagreb se vratio u kolovozu 1992.

Vrkljan je rekao da se Tihomir Orešković nije ponašao nasilno ni prema komu te da nije izlagao svoje politička i ekstremistička stajališta. Rekao je da nitko od petorice optuženika nije bio ´alfa i omega´ u Gospiću u to vrijeme. Ustvrdio je da su optuženici ´ponos Gospića´ jer da nije bilo njih ´njegova obitelj pa i on danas bi bili prognanici´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Oreškovićevo pitanje govorio je i o tzv. paučini koja se noću pojavljivala na gospićkom području 1991. Rekao je da je jedne noći ugledao kako je cijelo nebo nad gradom bilo crvene boje. Među ljudima je zavladala panika, a drugo jutro se utvrdilo kako se po gradu i okolnim poljima nalazi sluzava tvar, nastavio je. Vrkljan je uzeo uzorak i poslao na analizu u Rijeku i Zagreb, ali o rezultatima nije doznao ništa. Dodao je da su nakon toga mnogi Gospićani pobjegli iz grada. Ustvrdio je da je vjerojatno riječ o vrsti bojnog otrova. Takve su pojave, po njegovu mišljenju, ´uzrokovale enormno povećanje broja zloćudnih bolesti u Gospiću i zadarskom zaleđu u tijeku rata´.

Suđenje se nastavlja 21. siječnja kad bi iskaz trebao dati zamjenik ministra unutarnjih poslova 1991. Smiljan Reljić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara