Iskorak i Kontra predstavili izvješće o stanju ljudskih prava

Pravni tim udruga IskorakandKontra predstavili su danas izvještaj o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina za 2004. u kojem se ističe da se pozitivni pomaci najviše očituju u aktivnom djelovanju pravobraniteljica te uvođenju novih zakonskih zaštita.

Najozbiljnije kršenje ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina, kao i prava djece očitovalo se u hrvatskom odgojno obrazovnom sustavu u kojem nema sustavne spolne naobrazbe, izvijestila je na konferencija za novinare koordinatorica "Kontre" Sanja Juras.

Predstavnik "Iskoraka" Kristijan Grđan ocijenio je pozitivnim što je Hrvatski sabor uvrstio antidiskriminacijske odredbe i u Zakon o medijima i u Kazneni zakon.

Skandaloznim su ocijenili što u prijedlogu Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava od 2005. do 2008., upućenom Saboru, nije navedena zaštita prava seksualnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suradnja ostvarena s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Uredom pravobraniteljice za djecu ocijenjena je izvanrednom. Navodi se da je kvalitetna komunikacija uspostavljena s Vladom, Hrvatskim saborom i njegovim odborima za ravnopravnost spolova te za ljudska i prava nacionanih manjina, ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova, dok na razumijevanje, kažu, nisu naišli u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta.

U izvješću navode da se šutnja o homoseksualnosti u hrvatskim medijima postupno smanjuje. Apelirali su na medije da ne upotrijebljavaju netočan i neprimjeren izraz "homoseksualizam", već ispravan "homoseksualnost", te da riječ "gay" ne prevode u pogrdni oblik "peder".

U izvješću je i osvrt na homofobiju u istupima javnih osoba kojih je, ocijenjuje se, posebice bilo tijekom protekle predsjedničke kampanje.

(Hina) xdm ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara