Iskorak i Kontra: Seksualne manjine dobile veća prava, homofobija je još izražena

STANJE ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u RH poboljšano je u 2003. u odnosu na 2002., istaknuto je u godišnjem Izvješću Lezbijske grupe Kontra i Grupe za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, koje upozoravaju da pojedini političari, predstavnici Crkve i medija podržavaju izraženu društvenu homofobiju, uslijed čega su LGBT osobe izložene nebrojenim primjerima verbalnog, psihičkog i fizičkog nasilja.

Najveći pomak u zaštiti prava LGBT osoba dogodio se, uz dobru suradnju s prošlom Vladom i Saborom, u sferi zakonodavstva, koje je prvi put prepoznalo seksualnu orijentaciju kao diskriminacijsku osnovu, zbog čega je izmijenjeno ili donijeto niz zakona, a javnim istupima javnih osoba došlo je i do pozitivne promjene društvene svijesti u Hrvatskoj, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare Sandra Benčić, članica pravnog tima Iskoraka i Kontre.

U 2003., naglašeno je, nije dosegnut željeni cilj ovih udruga - da se donese Zakon o registriranom partnerstvu kojim bi seksualne manjine mogle formirati tzv. registrirani brak.

Udruge su prozvale Ministarstvo prosvjete i sporta koje se oglušuje na njihov prijedlog da se u osnovne i srednje škole uvede seksualna orijentacija, kako bi se, naglasili su, homoseksualnost, uz pomoć vjerskih dogmi i mimo znanstvene istine, u školama prestala tretirati kao pogrešna seksualna varijanta.

LGBT osobe su i dalje izložene društvenoj homofobiji, posebice izražene u istupima političara, rekao je u ime Iskoraka Dorino Manzin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prateći političku scenu u 2003., udruge Iskorak i Kontra, za najveće homofobe proglasili su HSS-ovce Zlatka Tomčića i Ljubicu Lalić koji su isticali mišljenje da su protiv homoseksualnih brakova, kao i Hrvatsku biskupsku konferenciju koja je pozivala "da se ne glasuje za one koji bi dopustili homoseksualni brak".

Manzin je među vodeće homofobe ubrojio i Ivića Pašalića, Antu Kovačevića, Ljubu Ćesića, Rojsa, izbornika nogometne reprezentacije Ota Barića, psihijatra Vladimira Grudena i Živka Kustića kolumnista Jutarnjeg lista.

Zaključak je udruga da su mediji počeli tolerantnije pisati o LGBT osobama, ali su osudu zbog homofobije uputile "Glasu Koncila" zbog, stigmatizacije seksualnih manjina, te HTV-u jer odbija emitirati spot "Ljubav je ljubav" lezbijske grupe Lori.

LS je, po istraživanju ovih udruga, politička stranka koja visoko kotira u doprinosu ljudskim pravima seksualnih i rodnih manjina, uz SDP, Libru, HNS, IDS i dio HSLS-a.

HSS, HSP, HKDU, HB i dio DC-a su zatvorene za komunikaciju s udrugama Iskorak i Kontra, dok je s HDZ-om uspostavljena komunikacija - ali bez javne podrške seksualnim manjinama, rekao je Manzin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara