Islamisti prijete da će odrubiti glave Sadamovim odvjetnicima

UZ MAHANJE puškama i ručnim bacačima raketa, maskirani islamisti zaprijetili su u četvrtak na videosnimci da će odrubiti glavu svakom odvjetniku koji bude branio svrgnutoga iračkoga predsjednika Sadama Huseina.

"Skupina Saif al-Allah (Sablja Božja) koja pripada Islamskome džihadu, upozorava sve one koji brane kukavnoga zločinca Sadama... prerezat ćemo vam vrat prije nego što stignete", pročitao je na snimci jedan naoružani muškarac s komada papira.

Ta je dosad nepoznata skupina na snimci koju je dostavila agenciji Reuters objavila da se to upozorenje odnosi na "iračke, arapske i strane odvjetnike koji su preuzeli slučaj zločinca Sadama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sadam Husein, kojega su snage pod američkim vodstvom svrgnule u travnju prošle godine, s jedanaestoricom je glavnih suradnika izveden prošli četvrtak pred irački sud gdje mu je pročitana optužnica što bi mogla voditi do osude za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Ne očekuje se da suđenje Sadamu Huseinu počne još nekoliko mjeseci, ali skupina od dvadesetak uglavnom arapskih odvjetnika koje je za obranu bivšega predsjednika angažirala Sadamova žena Sajida već izražava strah za osobnu sigurnost. Ta je skupina odvjetnika sa sjedištem u Jordanu u srijedu priopćila da zbog prijetnji smrću odustaje od planiranoga puta u Bagdad.

"Primamo jednu prijetnju za drugom", rekao je koordinator odvjetničkoga tima Mohammed Rashdan.

Tim branitelja kaže da je u velikoj skupini odvjetnika spremnih da brane Sadama Huseina i 700 nearapa, među njima i četiri stotine Amerikanaca i Europljana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara