Islamisti prijete Nizozemskoj

Islamisti prijete Nizozemskoj
ISLAMISTI skupina zaprijetila je Nizozemskoj da će "skupo platiti" represiju nad muslimanima nakon ubojstva filmskog redatelja, kojega je vjerojatno ubio islamski militant, prenose u utorak nizozemski mediji na internetu.

U islamskoj školi u nizozemskom Eindhovenu u ponedjeljak ujutro odjeknula je eksplozija ali nije bilo žrtava, a policija je napad povezala s ubojstvom filmskog redatelja Thea van Gogha.

"Nećemo samo stajati i promatrati što se događa u našim školama i džamijama u Nizozemskoj", priopćila je skupina "Brigade mučenika Omara Al-Moktara, odjel za Europu".

Skupina, čiju autentičnost mediji nisu mogli potvrditi, poziva nizozemsku vladu da "prekine programe nizozemske televizije koji su neprijateljski raspoloženi prema muslimanima, a financiraju se s ciljem da naštete muslimanima predstavljajujući ih kao teroriste".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tražimo službenu ispriku islamskoj zajednici, u suprotnome, skupo ćete platiti", dodaje skupina.

Strah je zavladao među 900.000 muslimana u Nizozemskoj koju je zahvatio val protuislamskog raspoloženja nakon prošlotjednog ubojstva filmskog redatelja Thea van Gogha, autora dokumentarca o nasilju nad ženama u nekim islamskim brakovima.

Za ubojstvo tog redatelja koji se zauzimao za tolerantnost i otvorenost, osumnjičen je 26-godišnji islamski ekstremist marokanskog podrijetla.

Vlasti su zadnjih dana pojačale zaštitu nekolicine političara koji su primali prijetnje navodnih muslimanskih ekstremista.

Tijekom vikenda izvedeni su pokušaji podmetanja požara u tri džamije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara