Islamistička skupina napala indijsku zračnu bazu, ubijeno više napadača

Islamistička skupina napala indijsku zračnu bazu, ubijeno više napadača

Foto: FAH

SKUPINA za koju se sumnja da su islamisti napala je u subotu rano ujutro zračnu bazu indijske vojske blizu pakistanske granice, gdje je pucnjava trajala više od šest sati, premda su ubijena barem dvojica napadača.

Najmanje četvorica naoružanih napadača za koje se sumnja da pripadaju islamističkoj skupini Jaish-e-Mohammed sa sjedištem u Pakistanu, odjeveni u odoru indijske vojske, ušli su u zračnu bazu Pathankot u državi Pundjabu, na sjeverozapadu Indije, oko 3 sata po mjesnom vremenu, rekli su sigurnosni čelnici. Riječ je o najtežem napadu u Indiji zadnjih godina, koji je još trajao u 5.15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Napad se dogodio tjedan dana nakon neplaniranog posjeta indijskog premijera Narendre Modija Pakistanu - prvom posjetu nekog indijskog premijera u zadnjih 11 godina - i mogao bi ugroziti početak stabilizacije odnosa koji se nazire između dviju nuklearnih sila.

Ubijena su četiri napadača i dva indijska vojnika, prema indijskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Dhillon: Više pripadnika sigurnosnih snaga ranjeno

"Pet do šest pripadnika sigurnosnih snaga su ranjeni i primljeni su u bolnicu", rekao je H. S. Dhillon, načelnik policije Pundjaba.

"Pretražujemo to područje", rekao je.

Visoki sigurnosni dužnosnik koji je htio ostati anoniman rekao je da su vojnici zasad uspjeli spriječiti napadače da pričine veću štetu u bazi gdje je stacionirano nekoliko borbenih zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Teško su naoružani i napad je trebao prouzročiti veliku štetu u bazi, ali smo ih zasad uspjeli spriječiti u tome", dodao je.

"Mislimo da su to teroristi Jaish-e-Mohammeda", rekao je.

Proglašen povišen stupanj pripravnosti

Jaish-e-Mohammed, skupina koja je zabranjena u Pakistanu, bori se protiv indijske države u himalajskom području Kašmiru, oko kojeg se spore Indija i Pakistan, gdje je u separatističkom sukobu izginulo oko 100.000 ljudi.

Vlasti su u petak proglasile povišen stupanj pripravnosti u Pundjabu pošto su petorica naoružanih napadača u vojnoj odori otela automobil kojim je upravljao visoki policijski dužnosnik. Ostavljeni automobil je poslije pronađen na cesti koja iz Pathankota vodi u Jammu, na važnoj prometnici koja Kašmir povezuje s indijskom dolinom.

Otmica povezana s napadom?

Zasad nije jasno je li otmica koja se dogodila u petak povezana sa subotnjim napadom.

Nakon njihova stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1947. Indija i Pakistan su triput ratovali za Kašmir, čiji teritorij dijele među sobom i žele potpunu kontrolu nad njim.

Dvije sile su 2011. počele mirovni proces, ali  napetost među njima porasla je u zadnje dvije godine.

Nakon Modijeva posjeta Pakistanu prošlog tjedna, dvije zemlje su odlučile pokrenuti dijalog radi rješavanja neriješenih pitanja. Bilateralni susreti na visokoj razini predviđeni su u siječnju u Islamabadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara