Islamska zajednica BiH: Nećemo dopustiti ilegalne oblike organiziranja i okupljanja muslimana

Islamska zajednica BiH: Nećemo dopustiti ilegalne oblike organiziranja i okupljanja muslimana

Screenshot: YouTube

ISLAMSKA zajednica u Bosni i Hercegovini upozorila je u srijedu kako ona ima isključivu odgovornost za organiziranje muslimana koji žive u toj zemlji te kako neće dopustiti nikakve paralelne oblike organiziranja i okupljanja te je istodobno priopćila kako se javljaju otpori njezinu inzistiranju da se nelegalne bogomolje u toj zemlji zatvore.

Rijaset (poglavarstvo) IZ u BiH posebnom izjavom objavljenom u Sarajevu potvrdio je kako se provode aktivnosti na uključivanju "alternativnih skupina" u službene strukture muslimana u BiH sukladno državnom Zakonu oslobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica koji isključivo Islamskoj zajednici u BiH daje pravo institucionalnog organiziranja muslimana u BiH.

Ova reakcija uslijedilo je nakon što su mediji objavili kako samozvani islamski učenjaci odbijaju zahtjeve Islamske zajednice u BiH za prekidom nelegalnog rada.

Makić: Ilegalne zajednice muslimana trebaju se raspustiti

Bihaćki muftija Hasan Makić kazao je "Dnevnom avazu" kako oni koji vode nelegalne zajednice muslimana na tom teritoriju i s kojima je obavljen razgovor za sada odbijaju raspustiti takve zajednice.

"Naša je obveza bila pozvati ih da sami to učine, a ako se suprotstave stvar je države kada će i kako te mesdžide (bogomolje) zatvoriti", kazao je muftija Makić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Procjena je kako u BiH postoje najmanje 64 nezakonito organizirane islamske zajednice koje su sve češće rasadište radikalizma i ekstremizma.

Uspostavljen određeni broj "paralelnih" džemata

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svojim aktivnostima izražava punu otvorenost prema sljedbenicima islama i poziva ih u svoj jedinstveni džemat. U suštinskom smislu, to je poziv na jedinstvo bosanskih muslimana u jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini", stoji u izjavi Rijaseta IZ u BiH.

Rijaset IZ u BiH konstatirao je kako je u protekla dva desetljeća "stjecajem okolnosti" u BiH uspostavljen određeni broj "paralelnih" džemata koji su ekvivalent župama u ustroju Katoličke crkve.

Tijela IZ u BiH sada su odlučna da se ovo stanje uredi, stoji u izjavi u kojoj se dodaje kako IZ u BiH ima obvezu skrbiti o pravilnom učenju i tumačenju islama i njegovom prakticiranju kao i o organiziranu vjerskog života.

Rijaset IZ u BiH tvrdi kako do sada nije imao nikakav uvid u rad samoorganiziranih islamskih skupina u zemlji pa ne može snositi ni odgovornost za njihovo dosadašnje djelovanje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara