Island obećao isplatiti novac britanskim štedišama

Island obećao isplatiti novac britanskim štedišama

BRITANSKA i islandska vlada su "postigle značajan napredak" u razgovorima o vraćanju štednih uloga britanskih fizičkih i pravnih osoba iz islandskih banki.

BBC citira zajedničko priopćenje dužnosnika britanskog i islandskog ministarstva financija, a koje je uslijedilo nakon pregovora izazvanih financijskom krizom na tom sjevernoatlantskom otoku, odnosno kolapsom tamošnjih banki. Prema priopćenju razgovori su vođeni "u prijateljskoj atmosferi" u islandskom glavnom gradu Reykjaviku, a postignut je načelan dogovor o ubrzanju isplate štednih uloga klijenata islandskih banki.

Obje strane su, međutim, priznale kako dogovor još nije postignut u potpunosti, odnosno kako su potrebni dodatni pregovori "da bi se utanačili detalji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island je donedavno zahvaljujući snažnom gospodarstvu, izvrsnom kreditnom rejtingu i visokim kamatama privukao štedne uloge britanskih građana i pravnih osoba koji se procjenjuju na oko 2,2 milijarde funti. Također se procjenjuje da u islandskim bankama novce drže stotine tisuća građana.

Osim njih su sredstva u islandskim bankama držale i brojne tvrtke, humanitarne zaklade, pa i javne institucije, uključujući Scotland Yard. Udruženje britanskih općina je, pak, izjavilo da preko 108 jedinica britanske lokalne samouprave ima oko 750 milijuna funti u islandskim bankama.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara