Island u EU ulazi s Hrvatskom?

Island u EU ulazi s Hrvatskom?

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

EUROPSKA unija je danas i službeno proglasila početak pregovora s Islandom o pristupanju te zemlje u EU. Štefan Füle nije želio odgovoriti na pitanje hoće li Island u Europsku uniju pristupiti zajedno s Hrvatskom. Tajnik za proširenje Štefan Füle očekuje da će države članice podržati prijedlog za početak pregovora s Islandom jer, po njegovim riječima, nema nikakve neposredne veze između pregovora s Islandom i problema te države s Velikom Britanijom i Nizozemskom oko banke Icensace.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik je naglasio da za Island vrijede ista pravila kao i za sve druge države na putu prema EU. Za razliku od svojega prethodnika Ollija Rehna, Füle nije želio spekulirati hoće li Hrvatska i Island istovremeno ući u EU.

Naime, dok je Rehn više puta izrazio nadu da će države istovremeno ući u EU, Štefan Füle je danas rekao da nema nikakvih uputa komisije te da će svaka zemlja pristupiti u EU kad za to stekne sve potrebne uvjete. Naglasio je da je prednost Islanda pred Hrvatskom to što je Island član europskoga gospodarskog prostora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara