Išli moliti na Markov trg, policija ih uhapsila: Tužit ćemo državu za kršenje prava vjeroispovijesti

Išli moliti na Markov trg, policija ih uhapsila: Tužit ćemo državu za kršenje prava vjeroispovijesti

Screenshot, video: Siniša Krčmarek

BRAĆA Siniša i Dubravko Krčmarek, koje je policija sinoć uhapsila pred Markovim trgom, tužit će državu za kršenje temeljnih ljudskih prava na kretanje i vjeroispovijest.

"Kršten sam u crkvi sv. Marka i sinoć sam se tamo išao pomoliti. Ne znam na osnovu čega sam uhapšen, ali znam da mi je prekršeno pravo na vjeroispovijest. Osim toga, policajci koji su nas priveli, nisu mi u stanici dopustili da kontaktiram odvjetnika", izjavio je Indexu Dubravko Krčmarek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća Krčmarek poznati su većini ljudi iz dosadašnjih prosvjeda, jer su često bili u prvim redovima kolone i transparentima se izričito protivili ulasku Hrvatske u EU. Dubravko Krčmarek je sinoć nosio  drveni križ, Siniša je to snimao, a policija je očito procijenila da joj malen broj protagonista daje za pravo za reakciju kakva im se dosad izričito branila. Ili je Markov trg, zbog službenog posjeta šefa Europske komisije Barrossa, jučer bio još opasnija zabranjena zona?

Kako god bilo, policija braću Krčmarek prema članku 4. Zakonu o javnom okupljanju nije smjela zaustavljati. "Mirnim okupljanjem i javnim prosvjedom podrazumijeva se svako organizirano okupljanje više od 20 ljudi, koje se održava radi javnog izražavanja i promicanja političkih, socijalnih i nacionalnih uvjerenja i ciljeva", stoji u Zakonu.

Zašto je policija procijenila da su dva građanina na putu za Markov trg izuzeti od ovog članka Zakona, razjasnit će se možda u sudskom postupku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara