Ispitivanje javnog mnijenja: Najpozitivniji političari Mesić i Tomčić

Donosimo zbirne rezultate ispitivanja javnog mnijenja koje je od 8. do 17. ožujka ove godine u cijeloj Hrvatskoj i na 1700 ispitanika proveo Međunarodni republikanski institut (IRI) u suradnji s agencijom Puls.

Ocjena rada Vlade i poboljšanje životnog standarda

Na pitanje što smatraju najpozitivnijim rezultatom koalicijske Vlade 25 posto građana odgovorilo je ništa, a njih 30 posto nije znalo odgovoriti. Istraživanje je pokazalo da petnaest posto građana smatra izgradnju autocesta najpozitivnijim rezultatom koalicije, vanjsku politiku 12 posto, približavanje Europi 10 posto. Njih se 20 posto izjasnilo za ostalo.

Najvećim neuspjehom Vlade 12 posto građana smatra nezaposlenost, 11 posto neostvarivanje predizbornih obećanja, 10 posto neprovođenje revizija privatizacije, 7 posto svađe unutar koalicije, 4 posto njezinu neodlučnost, sporost i neučinkovitost, 3 posto odnos s Haagom. Za ostalo se odlučilo 38 posto ispitanika.

Da se njihov standard pogoršao od posljednjih parlamentarnih izbora 2000. ima osjećaj čak 44 posto građana, da je jednak smatra nešto manje - 42 posto, a da je bolji samo 13 posto.

U istraživanju se napominje da je optimizam građana na relativno niskoj razini i da nemaju osjećaj da se stvari kreću u dobrom smjeru. Također, da je za razinu optimizma "posebno kritična" 2002. kada je naglo došlo do porasta pesimizma - naročito od krize unutar koalicije i izlaska HSLS-a.

Građani su s prosječnom ocjenom od 2,2 ocijenili rad Vlade, za razliku od ocjene 2,81 koju su joj dali u istraživanju iz veljače 2001. Ocjena je nešto niža u odnosu na to istraživanje kako za cijeli za uzorak tako i po stranačkoj opredijeljenosti.

I u ovom istraživanju najveću ocjenu Vladi dali su birači SDP-a (2,99) i HNS-a (2,6). Birači HSS-a Vladu su ocijenili s 2,36, a LS-a s 2,31. Potencijalni birači SDP-a i HNS-a su značajno optimističniji od glasača drugih stranaka u ocjeni da li se Hrvatska kreće u dobrom ili lošem smjeru. Glasači HSS-a i LS-a su značajno kritičniji u ocjeni rada Vlade, a glasači Libre u tome su bliži glasačima SDP-a i HNS-a.

Dojam o političarima

Povoljan dojam o predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću ima 68 posto građana, a nepovoljan 27 posto. O predsjedniku Sabora Zlatku Tomčiću povoljno misli 59 posto, a nepovoljno 30 posto ispitanih. O predsjedniku DC-a Mati Graniću povoljno misli 58 posto, a nepovoljno 30 posto. O predsjednici HNS-a Vesni Pusić 46 posto misli povoljno a 44 posto nepovoljno. Za premijera Ivicu Račana 45 posto ispitanih kaže da misli povoljno a 50 posto nepovoljno. Najgore je prošao predsjednik HB-a Ivić Pašalić za kojeg nepovoljan dojam ima 71 posto ispitanika, a tek 16 posto povoljan. Loše su prošli i Ivo Sanader, Dražen Budiša, Miroslav Tuđman i Ivo Banac, za koje 50 posto ili više ispitanih nema povoljan dojam.

Zaslužuju li obnovu mandata?

Stjepan Mesić - 56 posto da, 40 posto ne;

Ivica Račan - 29 posto da, 64 posto ne;

Koga ne bi htjeli za premijera?

Dražena Budišu 63 posto, Ivicu Račana 59 posto, Ivu Sanadera 56 posto, Jozu Radoša 57 posto, Vesnu Pusić 53 posto, Matu Granića i Zlatka Tomčića 40 posto, a Ivu Banca 39 posto.

Najuspješniji i najneuspješniji ministri

Najuspješnijim ministrom u protekloj godini 37 posto građana smatra Radimira Čačića, ministra graditeljstva. Slijede ga ministar vanjskih poslova Tonino Picula s 26 posto, ministrica turizma Pave Župan Rusković s 14 posto, te ministri zdravstva i poljoprivrede, Andro Vlahušić i Božidar Pankretić, s po 10 posto.

Najmanje uspješnim ministrom u protekloj godini 23 posto građana smatra Andru Vlahušića, ministra prosvjete Vladimira Strugara 19 posto, ministricu obrane Željku Antunović 15 posto, ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića 14 posto, a Pankretića, Čačića i ministra unutarnjih poslova Šimu Lučina po 11 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara