Ispituju se navodi o izlijevanju 8 tona opasnog otpada kod tunela Male Kapele

MINISTARSTVO zaštite okoliša i karlovačka Policijska uprava potvrdili su danas da se ispituju navodi o izlijevanju osam tisuća litara agresivnog silikata u blizini sjevernog ulaza tunela Male Kapele te da se čekaju rezultati toksikološke analize uzoraka tla.

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Kata Gojević rekla je danas Hini da je inspekcija Ministarstva zajedno s policijom 15. i 16. siječnja obavila očevid na temelju dojave radnika da je tvrtka "Coopcostruttori" u okoliš nezakonito odložila osam tona toga silikata.

Glasnogovornik karlovačke Policijske uprave Tomislav Kotić rekao je da je očevidom na Maloj Kapeli utvrđeno da je iskopana jama nepravilnog oblika i u nju ulivena veća količina sadržaja koji je poslan na analizu u Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić".

Ako se utvrdi da je nezakonito odložila bilo tehnološki bilo opasni otpad, Ministarstvo zaštite okoliša će narediti tvrtki Coopcostruttori čišćenje terena o njezinu trošku. "U skladu s policijskom kaznenom ili prekršajnom prijavom, tvrtka će i sudski snositi odgovornost za kršenje Zakona o otpadu", rekla je Kata Gojević.

Objasnila je da su gospodarski subjekti obvezni pobrinuti se za otpad koji nastaje u njihovu radu, a odlaganje otpada u okoliš, bez obzira na to koliko mu šteti, nije zakonito.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektorica zaštite okoliša za Karlovačku županiju Jadranka Grbinić, koja je 19. siječnja bila na mjestu onečišćenja, rekla je Hini da je na Kapeli bilo toliko snijega da je "bilo isključeno bilo kakvo postupanje".

Zamjenik voditelja Eko-stožera Karlovačke županije Marinko Maradin rekao je da o svemu tome nije ništa nije znao do danas, kad je o prijavi i sumnji na onečišćenje izvijestio dio dnevnog tiska.

Pretpostavlja da je to zato što, kad je počinitelj poznat, "sva nadležnost odvija između počinitelja, inspekcije i policije, a naš angažman nije potreban".

U Hitnom centru 112, dosadašnjem Centru za obavješćivanje i uzbunjivanje 985, od Alenka Hodaka doznaje se da je "policiju i jednog novinara iz Ogulina o mogućemu vrlo opasnom izlijevanju osam tisuća litara silikata obavijestio jedan radnik iz Ogulina, koji će, kao i ostali radnici, ovih dana dobiti otkaz jer Coopcostruttori završava ugovoreni posao i napušta gradilište".

U dnevnom tisku se navodi da taj silikat omogućava betoniranje pri niskim temperaturama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara