Isporuka plina preko Ukrajine ponovno uspostavljena u potpunosti

Isporuka plina preko Ukrajine ponovno uspostavljena u potpunosti
UKRAJINSKA državna tvrtka za naftu i plin Naftogaz Ukrajini u potpunosti je ponovno uspostavila isporuku ruskog plina prema Europi, rekao je u utorak Mikola Gončaruk, član uprave tvrtke.

Rusija je 1. siječnja obustavila isporuku prirodnog plina Ukrajini nakon što je Kijev odbio prihvatiti četverostruko povećanje cijena. Spor između dva susjeda utjecao je i na isporuku plina Europi.

"Od ovog smo trenutka u potpunosti nastavili isporuku za Europu", rekao je Gončaruk na konferenciji za tisak. "Danas smo isporučili 360 milijuna kubnih metara. To je ruski plin i znači da u potpunosti ispunjavamo naše obveze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ruski državna tvrtka Gazprom Ukrajinu je optužila da krade plin iz plinovoda koji preko ukrajinskog teritorija prenose plin na zapad kontinenta. Gazprom namiruje oko četvrtine europskih potreba za plinom a oko 80 posto tog plina isporučuje se preko Ukrajine.

Naftogaz je odbacio optužbe za krađu, te rekao da Gazprom nije platio za usluge tranzita.

Austrija, trenutačna predsjedateljica Europske unije, osudila je u utorak "jednostrane mjere" Rusije i Ukrajine u sporu oko cijena plina.

"Na europskom kontinentu, isprepletenom i međuovisnom kad je riječ o energiji, jednostrane mjere trebale bi doista biti stvar prošlosti", kazala je ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara