Ist. Jeruzalem: Neredi na mjestu planiranog židovskog naselja

NEKOLIKO desetaka palestinskih prosvjednika i izraelskih mirovnih aktivista sukobilo se u srijedu u istočnom Jeruzalemu s policijom nakon što su buldožeri počeli ravnati teren na kojemu bi trebalo niknuti novo židovsko naselje, što je u suprotnosti sa smjernicama međunarodnog mirovnog plana.

Izgradnja naselja, koja je počela ovaj tjedan, mogla bi razljutiti najbližeg saveznika Izraela, Washington, koji je pojačao pritisak na židovsku državu kako bi se zaustavio proces izgradnje na okupiranim teritorijima koje je Izrael zauzeo 1967. Naselje bi trebalo biti izgrađeno u neposrednoj blizini arapskog sela Jabel Mukhaber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosvjednici su pokušali blokirati napredovanje buldožera tijelima, što je policija nastojala spriječiti. Pritom je jedan prosvjednik lakše ozlijeđen.

Lokalne vlasti priopćile su da su projekt pokrenule privatne osobe na vlastitom lokalitetu. No, glasnogovornik izraelske skupine "Peace Now" (mir sada) koja se bori protiv podizanja novih židovskih naselja izjavio je da se organizacija protivi izgradnji "židovskog naselja u neposrednoj blizini arapskog", jer bi to moglo zakomplicirati buduće mirovne napore s Palestincima.

Na pitanje novinara o židovskom projektu, glasnogovornik američkog veleposlanstva je izjavio kako su "aktivnosti koje se poduzimaju u istočnom Jeruzalemu u suprotnosti sa smjernicama mirovnog plana".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara