Istaknuti Palestinci pozivaju na prekid nasilja nakon Arafatove smrti

ISTAKNUTI Palestinci pozvali su u nedjelju na prekid nasilja, poduprijevši tako kampanju umjerenog Mahmuda Abasa, najizglednijeg nasljednika Jasera Arafata na čelu palestinskih vlasti, koji želi obnoviti mirovne pregovore s Izraelcima.

Dajući doprinos novom, krhkom valu suradnje, izraelska vlada odobrila je plan premijera Ariela Sharona o uklanjanju cestovnih blokada na okupiranim područjima, kako bi se Palestinci mogli registrirati i slobodno glasovati na predsjedničkim izborima 9. siječnja.

"Izbori su iznimno važni za uspostavu palestinskog vodstva s kojim ćemo, nadam se, ostvariti napredak u mirovnom procesu", rekao je Sharon.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 560 uglednih Palestinaca, uključujući visoke dužnosnike Palestinske oslobodilačke organizacije, članove vlade i zastupnike u parlamentu, intelektualce i kulturne radnike, pozvalo je militante da prekinu napade i zatražilo demokratske reforme.

"Potvrđujemo naše pravo na otpor okupaciji, no pozivamo na prekid akcija koje mogu umanjiti međunarodnu potporu našem cilju i naškoditi vjerodostojnosti naše borbe", stoji u poruci uglednih Palestinaca objavljenoj u novinama.

Također pozivaju budućeg Arafatovog nasljednika da ne odustane od uspostave palestinske države na cijelom području pojasa Gaze i Zapadne obale, koje su Izraelci okupirali u ratu 1967. godine, od Jeruzalema kao glavnog grada te države i "poštenog rješenja" problema palestinskih izbjeglica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara