Istarski ekolozi ustraju u borbi protiv Rockwool Adriatica

EKOLOŠKA udruga Ekop-Istra objavila je danas informaciju kako posjeduju tajni ugovor koji dokazuje da je danska tvrtka Rockwool, odnosno njena tvrtka kćer Rockwool Adriatic koja posluje u zemljama jadranske regije, tajni predugovor o gradnji tvornice kamene vune u Pićanu potpisala nekoliko mjeseci ranije nego što je održana javna rasprava o utjecaju na okoliš.

Ekop-Istra kao i druge ekološke udruge protive se pokretanju proizvodnje kamene vune u Pićanu na Labinštini, a kao glavni razlog protivljenja proizvodnji navodi se štetnost utjecaja na prirodni okoliš na tom području.

Iz udruge navode kako spomenuti ugovor dokazuje da je dolazak danskog giganta unaprijed bio dogovoren, što dokazuje datum potpisivanja predugovora čiji su potpisnici čelnici Rockwoola, općine Pićan i Istarske razvojne agencije koja ga je potpisala u ime istarske županije.

Josip Antun Rupnik iz udruge ustvrdio je da je komisija koja je radila na procjeni utjecaja na okoliš, zaključak o neštetnosti pokretanja proizvodnje u Pićanu donijela 25. studenoga 2005., a predugovor je potpisan nekoliko mjeseci ranije, tj. u proljeće iste godine.

Lani u prosincu Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je temeljem zaključka komisije donijelo svoj zaključak kojim je odobren nastavak izgradnje tvornice, a zapravo je ugovor bio ranije dogovoren i potpisan, napomenuo je Rupnik.

U Ekop-Istri navode kako postoje dokazi da Rockwoolu unaprijed pismeno obećano 17 milijuna eura poticaja, te da se tvrtka u ugovoru osigurala i stavkom o odšteti u slučaju da posao propadne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici istarskih ekologa namjeravaju spomenuti ugovor proslijediti glavnom državnom odvjetniku Milanu Bajiću, a osim slanja obavijesti državnom odvjetništvu u Istri ekolozi pripremaju i tužbu pred Ustavnim sudom.

U proteklih nekoliko mjeseci ekološke udruge prosvjedovale su protiv gradnje Rockwoolove tvornice u Pićanu, a sprječavanje pokretanje proizvodnje pokušale su ishoditi i potpisivanjem peticije koja ipak nije imala učinka.

Iz tvrtke pak redovno šalju priopćenja o svim mogućim inspekcijama koje su posjetile pićanjansku tvornicu, i koje nisu pronašle dokaze o štetnosti utjecaja proizvodnje kamene vune na okoliš.

Danski koncern proizvodnju kamene vune ostvaruje u 20 europskih zemalja, dok dvije tvornice ima u Kanadi i jednu u Maleziji. Rockwool Adriatic kamenu vunu proizvedenu u Istri namjerava distribuirati na tržište Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara