Istarski LS za projekt gospodarenja otpadom

"LIBERALNA stranka Istarske županije zahtijeva od nadležnih u Istri trenutačno poduzimanje mjera za provedbu projekta gospodarenja otpadom kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje okoliša, osobito zbog opasnosti od onečišćenja podzemnih voda i ugroženosti zdravlja građana", izjavio je predsjednik Liberalne stranke Istarske županije Mauro Ivančić na današnjoj konferenciji za novinare u Buzetu.

Po njegovim riječima, poglavito zbog nezainteresiranosti županijskog poglavarstva te vijećnika županijske skupštine, iz nepoznatih je razloga blokirana provedba tog projekta kojim je do veljače 1996. koordinirala Državna uprava za zaštitu okoliša.

"Dosadašnji novac građana uložen u poslovanje gradskih komunalnih poduzeća trebao je rezultirati suvremenijim mjerama zbrinjavanja otpada, a ne pokrivanjem nepotrebnih troškova članova nadzornih odbora, lokalnih politikanata", ocijenio je Ivančić dodavši da je po toj studiji Istarska županija do 2004. trebala imati u cijelosti razrađen sustav recikliranja otpada, jedno odlagalište u Istri, a do 2009. regionalnu spalionicu otpada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, smatra on, od toga nije učinjeno ništa, a osim opasnosti za zdravlje građana, kako je rekao, "neriješeni sustav gospodarenja otpadom postaje ozbiljna prepreka razvoju, osobito daljnjim investicijama u turizmu". Liberalna stranka se stoga protivi spaljivanju otpada u tehnološkim procesima tvornica, a od saborskog Odbora za zaštitu okoliša zahtijevat će reviziju dozvola za spaljivanje otpada.

Po riječima Maura Ivančića, zabilježeni slučajevi odlaganja opasnog industrijskog otpada, njegova odbacivanja u okoliš ili na deponije bez nadzora pozivaju na uzbunu, ali i na strožu kontrolu industrije kao i nadzor transportnog puta otpada od proizvođača do mjesta sigurnog zbrinjavanja.

Predsjednik istarskog LS-a Mauro Ivančić stoga od županijskih institucija te poglavarstava gradova i općina očekuje ozbiljnije razmatranje investicijskih studija i zahvata u prostoru jer je, kako je rekao, "zdravlje i opći interes građana u demokratskim društvima ispred interesa kvazipolitičkih elita".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara