Istina o šestosatnom radnom vremenu u Švedskoj

Istina o šestosatnom radnom vremenu u Švedskoj

Foto: 123rf

ŠVEDSKA je u 2015. zaokupirala medijski prostor najavom da prelaze na skraćeno radno vrijeme od šest sati.

Poslodavci Toyota centra u Gothenburgu, najvećem švedskom gradu kažu kako je osoblje puno sretnije te da je dobit tvrtke porasla otkako su prešli na radno vrijeme od šest sati prije više od desetljeća, piše Independent.


> Šveđani uveli šestosatno radno vrijeme

Dobri rezultati potaknuli su niz drugih švedskih tvrtki da pokušaju sa skraćenim radnim vremenom.

Međutim, najveći švedski oglasnik poslova Indeed objavio je da nitko nije pretraživao njihovu stranicu prema ključnim riječima "radni dan od šest sati" ili "kratki radni tjedan". Jedan od zaključaka njihove analize je da nema oglasa koji promoviraju kraće radno vrijeme od šest sati.

Duže radno vrijeme povezano sa srčanim oboljenjima

Tara Sinclair, glavna ekonomistica Indeeda, kaže da ti rezultati ne ukazuju da takvih poslova nema u ponudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatnije je to znak da su Šveđani navikli na balans rada i slobodnog vremena. Iako je priča o kraćem radnom danu popularna na internetu, Šveđanima uopće nije neuobičajena", ispričala je ona.

Šveđani imaju pravo na 25 dana godišnjeg odmora, a roditelji dobivaju i 480 dana porodiljnog kojeg majka i otac mogu podijeliti nakon rođenja bebe ili posvojenja.

Samo jedan posto Šveđana radi više od 50 sati na tjedan, za razliku od SAD gdje 11 posto građana toliko radi.

Inače, medicinske studije pokazale su da je duže radno vrijeme povezano s kardiovaskularnim bolestima i srčanim udarima.

Tvrtke koje su uvele šestosatno radno vrijeme nisu objavile rezultate o produktivnosti radnika, ali neki psiholozi upozoravaju da kraće radno vrijeme može biti dodatni pritisak zaposlenicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara