Istinski heroji

Istinski heroji

SINOĆ je prikazana jedna od najupečatljivijih Latinica, pod nazivom «Pomoć umirućem». Gosti nisu, kako smo navikli, bila lica s naslovnica, već istinski heroji: javnosti nepoznati volonteri koji se brinu za nepoznate ljude u posljednjim trenucima života. Koji pomažu kad medicina kaže da pomoći nema.

«Živimo u svijetu u kojem su materijalne vrijednosti mjerilo životnog standarda, a smrt se doživljava kao krajnji neuspjeh - strašna je i tragična, nipošto dio životnog ciklusa. Stoga ne čude mnogobrojna istraživanja iz kojih se vidi da su pacijenti suočeni sa smrtonosnim bolestima bijedna i potpuno zanemarena skupina.

Palijativna skrb, koja tek treba pronaći svoje mjesto u našem zdravstvenom sustavu, takvim pacijentima pomaže da svoje posljednje dane provedu zbrinuti u što manjoj patnji i boli, pružajući njima i njihovim obiteljima psihološku potporu.» - rečeno je u uvodu sinoćnje emisije.

U emisiji, jednoj od onih koje se teško mogu prepričati, prikazani su potresni prilozi i svjedočanstva ljudi kojima su volonteri Udruge prijatelja hospicija najteže životne trenutke učinili izdrživima.

Najpoštenija ocjena emisije priznanje je da je urednica sinoćnje Latinice Suzana Gotthardy-Pavlovski, što se odabira teme i gostiju tiče, održala 90-minutno predavanje hrvatskim medijima. 

Kako pomoći?

Više informacija o udruzi može se dobiti na njihovim web stranicama ili na telefon 01 23 44 835. Udruga, nažalost, za sada djeluje samo u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hospicijska kućna posjeta i usluge hospicijskog tima, te posudba pomagala je za bolesnika u skrbi Udruge je besplatna. Pogon se ipak mora financirati. Budući da udruga nema stalnog izvora financiranja donacije su ključne.

«Tko može neka nam pomogne" - kaže se na web stranicama udruge. Navedeni žiro računi su:

Hrvatska udruga prijatelja hospicija, Zagreb, Gundulićeva 49,
žiro račun 2360000-1101360987

Udruga prijatelja nade, Zagreb, Dom zdravlja Maksimir, Hirčeva 1,
žiro račun 2360000-1101357292

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara