istječe rok za predaju odštetnih zahtjeva bivših logoraša

Danas istječe rok za predaju odštetnih zahtjeva bivših logoraša srpskih koncentracijskih logora koje unazad godinu dana prikuplja Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), a po riječima predsjednika Društva Danijela Rehaka do jučer je prikupljeno oko 3000 odštetnih zahtjeva.

U zahtjevima bivši logoraši traže od SRJ i bivše JNA isplatu odštete za zlostavljanja i mučenja kojima su bili izvrgnuti za prisilna boravka u srpskim koncentracijskim logorima u vrijeme i nakon okupacije Vukovara i istočne Slavonije 1991.

Rehak procjenjuje kako će se danas i kad u Društvo prispiju zahtjevi koje su logoraši slali poštom prikupiti ukupno oko 5000 odštetnih zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po tablici stradanja koju su izradili stručnjaci osiguravajućih društava pravnici i sami logoraši za smrt osobe u logoru HDLSKL primjerice traži 400.000 eura, za svaki dan proveden u logoru 100 eura, za silovanja zatočenika i zatočenica 50.000 eura i za duševnu bol 30.000 eura. Po podatcima HDLSKL-a kroz srpske logore u Domovinskom ratu prošlo je oko 20.000 Hrvata i ostalih nesrba. Živote je u logorima zbog psihičkih i fizičkih zlostavljanja izgubilo oko 2000 ljudi, naveo je Rehak, izrazivši žaljenje što, kako kaže, hrvatska država ne priznaje sve logore u kojima su bili zatočeni hrvatski branitelji i civili.

´Od 80-ak srpskih logora za koje imamo podatke država je priznala tek nekoliko najvećih koje su posjetili i predstavnici Međunarodnoga Crvenog križa´, kaže Rehak i dodaje kako je po procjenama Vladina Ureda za zatočene i nestale u srpskim koncentracijskim logorima ubijeno oko 300 osoba. Kad se prikupe i obrade svi odštetni zahtjevi, Upravni odbor HDLSKL-a podnijet će tužbu kojom će se od SRJ i bivše JNA zatražiti plaćanje odštete. Po njegovim riječima tužba će najvjerojatnije biti podnesena nekom od beogradskih sudova.

HDLSKL podnio je prošle godine Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu za ratni zločin protiv nekoliko stotina osoba pod sumnjom da su sudjelovale u zlostavljanju i mučenju hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara