Istječe slovenski ultimatum Hrvatskoj oko nuklearke u Krškom

SLOVENSKO ministarstvo za gospodarstvo odbija neslužbena tumačenja hrvatske strane da nema osnove za arbitražu koju je protiv Hrvatske u vezi s nuklearkom Krško najavio slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak koji još čeka službena pojašnjenja svog hrvatskog kolege Branka Vukelića.

Kako su u četvrtak javili slovenski mediji, pozivajući na krugove bliske Vizjaku, odlučan je stav Slovenije da će pokrenuti arbitražu protiv Hrvatske jer drži da Hrvatska ne ispunjava odredbe 11. članka međudržavnog sporazuma o nuklearci Krško.

Kako navode u Ljubljani, taj članak predviđa da Hrvatska mora osnovati fond za razgradnju nuklearke nakon predviđenog prestanka njena rada 2023. godine, onako kako je to učinila i Slovenija, kako bi se osiguralo da se sredstva u ukupnom iznosu 350 milijuna eura do te godine stvarno i osiguraju od strane obaju suvlasnika.

Ljubljana nije zadovoljna tumačenjem da je Hrvatska izdvajanje potrebnih sredstava osigurala na posebnoj proračunskoj stavci državnog proračuna, osiguravši i novac za zaostatke za 2004. i 2005. kad sredstva za razgradnju nuklearke još nije izdvajala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar za gospodarstvo u slovenskoj vladi Andrej Vizjak izjavio je u ponedjeljak za poslovni prilog ljubljanskog lista Delo da Slovenija neće oklijevati pokrenuti arbitražu protiv Hrvatske ako u postavljenom roku ne dobije zadovoljavajući odgovor hrvatske strane na pismo koje je Vizjak uputio ministru Branku Vukeliću 17. srpnja ove godine. U tom je pismu Vizjak od hrvatske strane zahtijevao da osnuje fond za razgradnju nuklearke Krško, najavljujući u suprotnom arbitražni postupak.

Vizjak je je za Delo rekao da je, koliko on zna, problem Hrvatske, kad je riječ o razgradnji Krškoga, u novcu, te da "upće ne zna" da li Hrvatska stvarno izdvaja sredstva za tu namjenu.

U slovenskom ministarstvu gospodarstva potvrdili su u četvrtak da još nije stigao službeni odgovor Vizjaku od strane hrvatskog kolege, ali dodaju da se postavljeni 30-dnevni rok odnosi na datum od kada je hrvatska strana primila Vizjakovo pismo, pa ne znaju kad će taj rok zapravo isteći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara