Istočna se Europa u subotu probudila na pragu ´Europe´

ISTOČNA se u Europa u subotnje jutro, nakon povijesne odluke u petak navečer u Kopenhagenu, napokon probudila na pragu Europske unije.

Iscrpljeni čelnici istočnoeuropskih zemalja nakon maratonskih su pregovora isijavali zadovoljstvom, a većina njihovih medija u subotnjim izdanjima pozdravlja rušenje posljednjih ostataka željezne zavjese.

´Napokon, nakon toliko godina, snovi milijuna Poljaka pretvoreni su u stvarnost´, rekao je poljski premijer Leszek Miller, koji je u Kopenhagenu vodio najteže pregovore među desetoricom kandidata za proširenje.

´Dobro jutro, Europo´, naslov je u poljskom dnevniku Rzeczpospolita, u kojem se također napominje da je Poljska pozvana u Uniju točno na 21. godišnjicu uvođenja izvanrednog stanja u zemlji s ciljem kršenja radničkog nezadovoljstva.

Mađarski list Hirlap na naslovnici piše: ´Podjela Europe je završena´, ali istodobno biši mađarski premijer Viktor Orban drži da su ostale nove članice u pregovorima isposlovale bolje uvjete prijema.

Nezadovljna je i oporba u Pragu koja također smatra da su druge zemlje bolje prošle. Njihove je prigovore odbacio premijer Vladimir Špidla: ´Ulazimo pod dobrim uvjetima, prilično prihvatljivima. Kada se usporedimo s drugima, naši su uvjeti među boljima´.

U susjednoj Slovačkoj, gdje se još slavi prošlomjesečni poziv u NATO, ne prigovara nitko, a premijer Mikulaš Dzurinda izražava pravo oduševljenje.

´Uvjeti za Slovačku su odlični, prekrasni, kada ih uspoređujemo s ostalima´, rekao je. Tamošnji dnevnik Novy Čas ulazak u EU pozdravlja naslovom ´Imamo je!´.

Tri baltičke zemlje, koje su također u samo mjesec dana dobile pozivnice za NATO i EU, jednako su zadovoljne kao i Slovačka.

Slovensko Delo u tekstu pod naslovom ´I službeno u Europi´ naglašava da je ´Europska unija najbolja ideja koja se ikad rodila na Starom kontinentu´, ali i upozorava da je poljoprivredna politika Unije ´katastrofalna´.

Kopenhašku odluku pozdravile su i dvije zemlje koje su zasad ostale u čekaonici - Bugarska i Rumunjska. Obje su zemlje strahovale da će Unija odgoditi njihov prijem sve dok se ne vide posljedice primitka novih deset članica. Umjesto odgode, obećana im je potpora i sva moguća pomoć kako bi ispunile uvjete za članstvo do 2007. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara