Istospolne zajednice podržava samo 19 posto Hrvata

NA REFERENDUM o tome treba li ozakoniti istospolne zajednice i koja im prava treba dati izišlo bi 70 posto građana. Samo 19 posto njih podržalo bi davanje svih bračnih prava homoseksualcima, piše «Jutarnji list».

To su podaci do kojih je došao nezavisni istraživački centar Media Metar. Istraživanje je provedeno na uzorku od 500 ispitanika.

32 posto ispitanih građana podržava ozakonjenje istospolnih zajednica, ali tako da ih treba izjednačiti s izvanbračnim zajednicama. Protiv bilo kakvog ozakonjenja homoseksualnih zajednica izjasnilo se 45 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održavanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o tome treba li regulirati homoseksualne zajednice podržalo je 75 ispitanika.

Naime, HDZ i neke druge oporbene stranke na saborskoj raspravi o Obiteljskom zakonu koji podržava izjednačavanje istospolnih s izvanbračnom zajednicom iznijele su inicijativu o provedbi referenduma za priznavanje istospolne zajednice. Naši zastupnici su se pozvali na «slovenski referendum», no slovensko Ministarstvo za obitelj, radi socijalnu skrb demantiralo je navode.

U većem dijelu zapadne i istočne Eurpe status istospolnih zajednica je reguliran, međutim niti jedna zemlja o tome nije provela referendum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara