Istraga o O´Neillu koji tvrdi da je Bush otpočetka htio na Irak

BIVŠI američki ministar financija ustvrdio je u televizijskoj emisiji da je predsjednik George W. Bush otpočetka svog mandata htio napasti Irak, a u ponedjeljak je pokrenuta istraga o tome kako je tajni dokument o planovima za Irak nakon Sadama Huseina mogao dospjeti na televiziju.

Bivši ministar financija Paul ONeill, sada izraziti Bushov kritičar, rekao je u nedjelju navečer na televiziji CBS kako je Bushova administracija pripremala planove protiv Iraka "od samoga početka" i kako nije vidio stvarnog dokaza iračkog oružja masovnog uništavanja tijekom dvije godine koliko je proveo u vladi.

U knjizi novinara Rona Suskinda "Cijena lojalnosti", koja će biti objavljena u utorak, ONeill kaže za Busha da je otpočetka svojeg predsjedničkog mandata, daleko prije terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., bio odlučio napasti Irak kako bi s vlasti smijenio Sadama Huseina.

Bush je u ponedjeljak u Meksiku, na summitu dviju Amerika, branio svoju odluku o pokretanju rata protiv Iraka i osporio ONeillove tvrdnje. On je kazao kako je u početku njegova administracija bila za smjenu iračkog režima kao i prijašnja, ali da je nakon 11. rujna započeo napore kako bi prinudio Sadama Huseina da se razoruža.

Kritičari Bushovog rata u Iraku tvrde da je svjedočenje bivšeg člana njegove vlade samo potvrda kako je Bush zaveo američku javnost opravdavajući napad na Irak opasnošću koje za SAD predstavlja Sadamovo oružje masovnog uništavanja, koje do sada nije otkriveno, i njegove navodne veze s al Qaidom.

Ministarstvo financija je u ponedjeljak reklo kako je pokrenulo istragu o tome kako je dokument označen tajnim mogao biti pokazan na televiziji CBS. Radi se o dokumentu Vijeća za nacionalnu sigurnost koji sadržava nacrt planova za Irak nakon Sadama Huseina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ONeill, glavni izvor za Suskindovu knjigu, dao je autoru oko 19.000 vladinih dokumenata. Suskind tvrdi da nije imao pristup tajnim dokumentima i da ONeill nije uzeo tajne dokumente nakon što je napustio vladu.

CBS je priopćio kako nije prikazao niti jedan tajni dokument nego samo omot koji je mogao dati naslutiti da se radi o tajnom spisu.

Odluka o istrazi donesena je nakon što su ONeillove kritike Busha izazvale buru negodovanja Bijele kuće, ali i obnovljene napade posebice demokrata.

ONeill, prvi Busohv dužnosnik koji je napao predsjednika, u Suskindovoj knjizi opisuje Busha kao neagažiranog i nezainteresiranog predsjednika, a Bushovu nazočnost na sastancima njegove vlade uspoređuje sa "slijepcem u sobi punoj gluhih".

ONeill je dao ostavku zbog neslaganja oko Bushovog proračunskog manjka i smanjivanja poreza.

Ministar trgovine Don Evans branio je Busha i rekao kako on ohrabruje raspravu na sastancima svoje vlade i postavlja teška pitanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara