Istraga oko Podravke širi se na Adriju, Polančec želio prodati Vegetu?

Istraga oko Podravke širi se na Adriju, Polančec želio prodati Vegetu?

Tekst: J.C.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

DARKO MARINAC i ostali šefovi Podravke, kao i čelni ljudi SMS-a i Fime možda neće biti sami u optuženičkim klupama. Uskokova istraga u akciji "Menadžer" navodno se širi i na članove nižeg Podravkinog menadžmenta, koji je navodno odrađivao operativne poslove u "planu Spice", akciji neprijateljskog preuzimanja Podravke.

Pod istragom je, prema pisanju Jutarnjeg lista, i suradnja Podravke s riboprerađivačkim tvrtkama Adria iz Zadra i Mirna iz Rovinja. Mirna je, naime, donedavno bila u Fiminom vlasništvu, a preko nje su se navodno "prebijali" dugovi za 10,6 posto Podravkinih dionica. Od Adrije je, pak, Podravka preuzela brend Eva, te je sklopljen ugovor o uslužnoj proizvodnji. No, Podravka je navodno, osim što je Adriji plaćala za uslugu proizvodnje ribe u konzervi, također nabavljala ribu, lim za konzerve i druge materijale, ali i posuđivala Adriji novac za plaće, a što nije nikako bila obvezna činiti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polančec pokušao prodati Vegetu?

Večernji list u međuvremenu je razotkrio detalje oko ugovora koji je Koprivnica u travnju 2002. godine potpisala sa švicarskim Nestleom, a prema kojem je Podravka preuzela distribuciju Nestléovih proizvoda na području Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. Ugovor je stupio na snagu 2003. godine na razdoblje od pet godina.

Polančec je bio glavni pregovarač u tom ugovoru i uvjeravao javnost da se radi o dobrom poslu. No, tek sad je otkriveno da je potpredsjednik Vlade Nestleu omogućio da u određenim okolnostima preuzme najjači Podravkin brend - Vegetu! U ugovoru tako stoji da Nestle ima pravo prvokupa nad Vegetom u slučaju da Podravka dođe u probleme ili se iz bilo kojeg drugog razloga odluči na prodaju. Nije poznato zbog čega je Polančec dopustio da se stvori mogućnost da Podravka ostane bez proizvoda na kojem godišnje zarađuje petinu svog prihoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara