Istraga protiv hercegovačkih franjevaca

Istraga protiv hercegovačkih franjevaca

TKO JE je na adresu Skupštine Zeničko-dobojske županije poslao knjigu generala Slobodana Praljka "Kako je srušen Stari most - činjenice", još se ne zna, ali kako se na kuvertama nalazi žig izdavačke kuće koju vode franjevci, Županijsko pravobraniteljstvo će protiv njih pokrenuti postupak.

Knjiga je podijeljena svakom od 35 bošnjačkih izaslanika na te je izazvala negodovanje. Na Skupštini je usvojen poseban zaključak prema kojem će se knjiga vratiti pošiljatelju, a  Županijsko pravobraniteljstvo poduzet će mjere protiv pošiljatelja, doznaje Dnevni list a prenosi Pincom.

Zagrebačka izdavačka kuća Octavijan, koja je izdala knjigu, navodno je dostavila adrese na koje se Praljkova knjiga trebala poslati.

Iako na koverti u kojoj je knjiga dostavljena stoji pečat mostarske izdavačke kuće Fram-Ziral d.o.o., njen ravnatelj fra Ivan Ševo nije imao odgovor tko je i zašto poslao Praljkovu knjigu zeničkim izaslanicima. Bez komentara su bili i u Octavijanu, koja je u vlasništvu Nikole Babić Praljka.

Neimenovani izvor potvrdio je Dnevnom listu da je jedna od značajnih osoba u toj izdavačko-nakladničkoj kući, da je knjiga zaista poslana iz Zirala, ali po nalogu zagrebačke izdavačke kuće "Oktavijan" d.o.o., koja je i izdala knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najzanimljivije u cijelom slučaju je, kako se nagađa, da su se pojedine osobe koje usko surađuju s obje izdavačke kuće, ali i sa samim haaškim optuženikom Slobodanom Praljkom, "željele našaliti sa zeničkim izaslanicima".

Knjiga je poslana na adrese brojnih bosansko-hercegovačkih institucija, dužnosnika, veleposlanika u BiH i predsjednika političkih stranaka.

U Praljkovoj knjizi se obrađuje tematika rušenja Staroga mosta, s naznačenom stručnom ekspertizom koja pokazuje da je most u Mostaru srušen podmetnutim eksplozivom i da ga je srušila Armija BiH, odnosno Bošnjaci.

Slobodan Praljak je u predmetu "Prlić i ostali", između ostalog, optužuje se i za zapovjednu odgovornost za rušenje Staroga mosta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara