Istraga protiv petorice krajiških policajaca, mučitelja hrvatskog policajca Medunića

TUŽITELJSTVO za ratne zločine Srbije zatražilo je provođenje istrage nad petoricom bivših pripadnika milicije samoproglašene "SAO Krajine" koje se sumnjiči za zlostavljanje hrvatskog policajca Mirka Medunića, javlja B92.

Petorica "krajiških milicionera" nakon što su ga zarobili pet dana su se iživljavali nad Medunićem kojeg su zarobili na području Gospića. Hrvatski je policajac bio zarobljen 3. rujna 1991. nakon što je položio oružje poslije sukoba hrvatskih i srpskih snaga.

Tijekom petodnevnog zarobljeništva Medunić premlaćivan i mučen kuhinjskim nožem, policijskom palicom i drvenim kolcem.

List "Danas" piše kako su osumnjičeni milicajci tukli Medunića po glavi i tijelu, a jedan osumnjičeni kuhinjskim je nožem parao Medunićevu uniformu sve dok zarobljenik nije ostao bez odjeće, a onda mu je nožem rezao lice i ubadao ga nožem po tijelu.

1996. Županijski sud u Gospiću  osudio je petoricu "milicionera" u odsutnosti na kazne zatvora od šest do osam godina, koje nisu nikada odslužili.

Prema važećem Kaznenom zakoniku Srbije, ispunjeni su svi zakonski uvjeti za donošenje rješenja za provođenje istrage, a Državno tužiteljstvo Hrvatske na osnovu sporazuma o suradnji,  Srbiji je ustupilo dokaze za slučaj.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara