Istražitelji traže Bin Ladena i istražuju što al Qaeda planira

OSUMNJIČENI organizator napada 11. rujna Halid Šeik Mohamed je treći dan na ispitivanju, a analitičari vjeruju da će se američki i pakistanski agenti usredotočiti na otkrivanje o planova za nove napade mreže al Qaede i o tome gdje se krije njezin vođa Osama bin Laden.

Ministar unutrašnjih poslova Faisel Saleh Hayat ponovno je opovrgnuo vijest da je Mohamed, opisan kao najkrupnija lovina u ratu protiv trerorizma, hitno otpremljen iz Pakistana i predan Amerikancima.

´Njega još drže i ispituju pakistanske vlasti´, rekao je ministar za Reuters.

Analitičari kažu da će se američki i pakistanski istražitelji potruditi da iz uhićenika izvuku podatke o al Qaedinim planovima i o tome gdje je Osama Bin Laden.

Shaukat Qadir, analitičar i umirovljeni brigadir, kaže da će ovo uhićenja vjerojatno slijediti i druga, ne nužno i samoga Bin Ladena, a da će se istražitelji sigurno služiti mučenjem.

´Iznenadio bih se da ne bude tako´, rekao je. ´Siguran sam da će ga pitati gdje je Osama, ali siguran sam i da on to ne zna´, rekao je.

Za razliku od njega, stručnjak za Afganistan Ahmed Rashid kaže: ´Čak i ako Mohamed to ne zna točno, znat će u kojem smjeru usmjeriti ljude´.

Amin Saikal iz Centra za arapske i islamske studije australskoga državnog sveučilišta vjeruje da je Osama vjerojatno pobjegao čim je objavljeno da je Mohamed uhićen pa bi se vijest o uhićenju mogla pokazati kao dvosjekli mač.

´Ovo je Osami prilika da se pokrene. Ako je Amerika sigurna da je još živ i želi ga uhititi, nije to morala objaviti´, kaže Saikal.

I Saikal misli da bi uhićeni Mohamed mogao znati gdje je Osama, .

´Nisam nimalo siguran da je on u Afganistanu... Ali ako itko zna gdje je, onda je to Šeik Mohamed. Sasvim je druga priča hoće li on to i odati´.

Čini se da Afganistan više nije pravo utočište za Bin Ladena. Među Afganistancima su Arapi izrazito nepopularni, a primamljiva je i ponuđena nagrada od 25 milijuna dolara.

´Afganistan je utočište za talibane, ali Arape je lako identificirati´, kaže pakistanski stručnjak za afganistansko pitanje Rahimullah Yusufzai.

On drži da je vjerojatnije da Osama bin Laden umre kao mučenik nego da ga uhite ili da pribjegne radikalnim zahvatima u prikrivanju identiteta. Bradat i visok, najtraženiji čovjek na svijetu neće obrijati dugačku bradu, svoj zaštitni znak, uvjeren je analitičar Yusufzai, iako ga je lakše prepoznati nego što je to bio slučaj s uhićenim Šeikom Mohamedom, njegovim bliskim suradnikom.

´Bin Laden možda promijeni pokrivalo za glavu i odjeću, ali ne vjerujem da bi obrijao bradu. Mohamed je morao biti mobilan jer je radio s ljudima na terenu, ali Bin Laden se ne mora kretati´, uvjeren je Yusufzai.

´On može mirovati na nekom skrivenome mjestu, ni telefon ne mora upotrebljavati, kaže Yusufzai i dodaje da je Osama sad možda ranjiviji ako se morao preseliti nakon vijesti o uhićenju Šeika Mohameda.

I analitičar Rashid slaže se s time: ´Mohammed zna gdje su ćelije al Qaede. Pretpostavljam da će se raspršiti, ali u ovome trenutku, dok traže nove lokacije, u opasnosti su od uhićenja´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara