Istražitelji u Iraku: U masovnim grobnicama do 300.000 ubijenih

IRAČKI i američki istražitelji objavili su u subotu kako sumnjaju da u Iraku postoji do 260 masovnih grobnica s tijelima najmanje 300.000 ljudi ubijenih za vrijeme režima bivšeg predsjednika Sadama Huseina.

Oni su na konferenciji za tisak izjavili da bi zadaća identifikacije tijela i pripreme sudskih dokaza mogla potrajati godinama i stajati milijune dolara, no da bi taj dugotrajan proces pomogao zacjeljivanju rana nakon tri desetljeća brutalne vladavine stranke Baath.

"Imamo izvješća o postojanju 260 masovnih grobnica, a do sada je potvrđeno njih oko 40",rekla je voditeljica sektora zaduženog za masovne grobnice u sklopu privremene koalicijske vlasti, Sandra Hodgkinson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vjerujemo, na temelju podataka dobivenih od Iračana, da je oko 300.000 mrtvih i da je to donja granica procjenjenog broja žtrava", dodala je.

"U Bosni je sada osam ili devet godina otkako su počinjeni slični zločini, a nađeno je samo 8.000 tijela od 30.000. Ovdje u Iraku ih je 300.000", rekla je Hodgkinson, odvjetnica koja se bavi ljudskim pravima, pristigla u Irak u travnju nakon pada Sadamova režima.

Prema riječima iračkog ministra za ljudska prava Abdela-Basseta Turkija, Irak trenutačno nema sredstava potrebnih za ispitivanje. Privremeno upravno vijeće zatražilo je u listopadu u Madridu od donatora 100 milijuna dolara za opremu i ljudstvo u idućih pet godina.

U siječnju će u Irak stići ekipa forenzičnih stručnjaka koji će raditi ispitivanja na 20 mjesta diljem zemlje, na kojima će se prikupljati dokazi za sudske procese protiv važnih pripadnika režima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara