Istraživači izolirali receptor štitnjače za regulaciju težine

KEMIJSKA tvar koja potiče djelovanje hormona štitne žlijezde mogla bi biti lijek za mršavljenje i za smanjenje razine kolesterola koji neće uzrokovati srčane smetnje koje se inače javljaju kod uzimanja ekstrakata štitnjače, zaključak je novog američkog istraživanja.

Ta bi početna istraživanja mogla imati veliku primjenu u razvijenim zemljama s velikim brojem gojaznih ljudi.

Poznato je da hormoni štitnjače koji utječu na metabolizam i na smanjenje razine kolesterola u krvi potiču gubitak težine, ali i izazivaju nemale srčane smetnje, napose ubrzanje pulsa.

Rad hormona reguliraju kemijske tvari, hormonalni receptori.

Istraživačka skupina koju predvodi Gary Grover otkrila je kako stimulirati samo jedan receptor i tako izbjeći nuspojave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se većina istraživača koji su se specijalizirali za liječenje gojaznosti bavi reguliranjem gladi, Gary Grover želi, bez štetnog utjecaja na zdravlje, povećati potrošnju energije organizma. "To je doista novi pristup u proučavanju debljine", kazao je.

Postoje dvije vrste receptora koji potiču rad hormona štitnjače: receptori A koji više sudjeluju u regulaciji srčanog ritma i receptori B koji sudjeluju u nadzoru razine kolesterola. Istraživači drže da otkrivena tvar koju su nazvali KB-141 više potiče rad receptora B.

Prema njihovu mišljenju, potrošnja kisika u organizmu, čimbenik za mjerenje metabolizma, povećana je u životinja koje uzimaju KB-141. Povrh toga, majmuni koji su ga uzimali izgubili su 7 posto težine za tjedan dana i nisu osjećali popratne srčane smetnje koje uzrokuju ekstrakti štitnjače.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara