ISTRAŽIVAČI OTKRILI GEN KOJI ZAUSTAVLJA ŠIRENJE RAKA DOJKE

Stručnjaci za rak dojke otkrili su da je moguće zaustaviti, pa i invertirati širenje raka u miševa djelujući na gen koji je "prekidač" za tu bolest, kaže se u istraživanju koje je predstavljeno na konferenciji u Sacramentu, u Kaliforniji. L

Stručnjaci su utvrdili nove molekularne ciljeve za lijekove koji trebaju spriječiti i iskorijeniti rak dojke u žena, prema mišljenju skupine američkih, kanadskih i švicarskih znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju.

"To pruža veliku nadu, naši rezultati omogućuju da se biološko napredovanje raka dojke pravilno usmjeri kako bi se on uspješnije liječio, pa i spriječio", rekao je Robert Cardiff, profesor iz medicinske škole na Kalifornijskom sveučilištu u Davisu koji je predvodio istraživanje.

Znanstvenici su dokazali da je smanjena aktivnost samo jednog gena pod nazivom beta-1 integrin dovoljna da spriječi ili zaustavi širenje raka dojke u miševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj gen upravlja normalnim rastom staničnog tkiva dojke i njegovom vitalnošću. Ako je njegovo djelovanje poremećeno, može uzrokovati nastanak tumora. Istraživači su uspjeli deaktivirati taj gen i tako spriječiti razvoj tumora dojke u miševa sklonih toj bolesti i zaustaviti širenje tumora u miševa koji su već oboljeli.

"Istraživanje pokazuje da je prisutnost beta-1 integrina svakako presudna za nastanak tumora dojke. Sada smo utvrdili cilj i pred nama je izazov da pronađemo lijek koji će zaustaviti njegovo djelovanje", protumačio je William Muller, profesor biokemije na sveučilištu McGill u Montrealu koji je bio koautor istraživanja.

Studije su predstavljene na 24. konferenciji Međunarodne udruge za borbu protiv raka dojke.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara