Istraživanje: 20 posto pacijenata s kroničnim bolom trpi u tišini

Više od 20 posto pacijenta koji trpe kroničnu bol ne traži liječničku pomoć, pokazala je studija provedena na 3575 ispitanika, a dr. Barbara P. Yawn je, tumačeći rezultate, upozorila da bi se struka trebala pozabaviti pitanjem zbog čega se oni oklijevaju obratiti liječniku. L

Od 3.575 anketiranih, njih 2.302 patilo je od kronične boli. Istražitelji su utvrdili da od tog broja 22,4 posto pacijenata nije nikada svome liječniku govorilo o bolovime koje trpi.

Od tih "patnika u tišini", njih 70,6 posto trpi umjerenu do jaku bol, a 48,9 posto trpi bol osam dana u mjesecu ili više. Nadalje, 40,6 posto ispunjava oba ta kriterija.

Četvrtina ispitanih koji trpe kroničnu bol priznala je da bol utječe na njihovu opću aktivnosti i na san.

Anketa je pokazala da 78,9 posto "tihih patnika" koristi lijekove protiv bolova, a u taboru onih koji glasno jadikuju lijekove koristi 56,3 posto.

Obrazovanje i zaposlenički status imaju malo veze s time jesu li pacijenti glasni ili skloni trpjeti u tišini. Muškarci češće šute o bolovima nego li žene, utvrdili su istražitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su ustanovili da mlađi pacijenti više prešućuju bol nego li stariji.

Liječnica Yawn drži da zdravstveni djelatnici trebaju ohrabriti pacijente da govore o kroničnim bolovima.

"Moramo ih uvjeriti da ćemo ih poslušati (...) i da ćemo ih ozbiljno shvatiti" te da "imamo alternativu za lijek protiv 'jake' boli koji bi mogao izazvati nuspojave i potencijalno voditi u ovisnost".

"Mislim da je važno odrediti utječe li kronična bol na rad, na igru, spavanje te ako utječe, pokušati pomoći", kazala je Yawn i zaključila "Također moramo znati kada su to pacijenti sposobni nositi se sami sa svojim bolom te im mi nismo potrebni, no radije bih da imaju povjerenja i obrate nam se ako bol utječe na njihove aktivnosti".

(Hina) xrt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara