Istraživanje: 50 posto ispitanih lani je pročitalo barem jednu knjigu

IAKO zadnji popis stanovništva pokazuje da su Hrvati još uvijek slabo obrazovani, rezultati GfKovog istraživanja otkrili su da kod nas ipak postoji određeno zanimanje za čitanje, budući da je 50 posto ispitanika u godinu dana pročitalo barem jednu knjigu.

Svaki drugi je čitao, 38 posto njih je posudilo knjigu, 26 posto ih je knjigu kupilo, 19 posto dobilo ju je na poklon, dok nikakvih dodira s knjigama nije imalo 45 posto ispitanih, podaci su iz istraživanja koje je Centar za istraživanje tržišta GfK proveo u siječnju na reprezentativnom uzorku od 1.000 osoba.

Među žanrovima je najzastupljenija beletristika koju voli čitati 67 posto ispitanih.

Više od hrvatskog prosjeka knjige se čitaju u naseljima s preko 100.000 stanovnika (64 posto), a od regija u Dalmaciji (59 posto) i Zagrebu s okolicom (58 posto).

Žene više vole čitati knjige od muškaraca (58 posto žena i 42 posto muškaraca).

Među čitateljima su češće mlađe osobe između 15 i 34 godine (64 posto), visokoobrazovane osobe (82 posto) i ispitanici sa srednjom stručnom spremom (62 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo je da 38 posto anketiranih posuđuje knjige koje čita. Oko 26 posto knjige posuđuje iz knjižnice, a 18 posto ih posuđuje od prijatelja.

Kupnja knjiga u 2002. nije baš bila za pohvalu jer je tek četvrtina odraslih kupila barem jednu knjigu, pa se knjižari s pravom žale na nedovoljan broj kupaca.

Najviše se kupovala beletristika i stručne knjige (47 posto), a potom dolaze priručnici (26 posto) i publicistika (22 posto).

Kupovanje i posuđivanje knjiga također je prisutnije u gradovima s preko 100.000 stanovnika.

Istraživanje je pokazalo da knjiga nije popularan poklon jer je samo petina ispitanika (19 posto) dobila knjigu na poklon.

I u tom se slučaju pokazalo da se knjige najviše poklanjaju stanovnicima Zagreba (38 posto), osobama između 25 i 34 godine (25 posto) te visokoobrazovanim osobama (39 posto).

Najviše se poklanjala beletristika (48 posto), stručne knjige (28 posto) i publicistika (25 posto).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara