Istraživanje matičnih stanica podijelilo Europsku Uniju

MINISTRI iz 25 država-članica EU se danas okupljaju u Bruxellesu kako bi odlučili hoće li EU nastaviti financirati kontroverzno istraživanje matičnih stanica.

Tzv. matične stanice su stanice koje se posebnim postupkom dobijaju u laboratorijskim uvjetima te služe za stvaranje novog tkiva. Mnogi znanstvenici vjeruju da će tako stvoreno tkivo pomoći žrtvama Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Međutim, s obzirom da se u svrhu proizvodnje matičnih stanica često koriste ljudski embriji, tome se žestoko protive konzervativni krugovi, držeći da je riječ o ubojstvima ljudskih bića. Sličnom argumentacijom se nedavno poslužio američki predsjednik George W. Bush kada je predsjedničkim vetom zaustavio federalno financiranje istraživanja matičnih stanica u SAD.

Dok je Europski parlament posebnom rezolucijom dao podršku projektu istraživanja, dotle su mnoge europske vlade pod snažnim utjecajem Katoličke crkve koja se oštro protivi toj praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su pretežno katoličke države kao Poljska, Italija, Malta, Austrija i Luksemburg navijestile kako će se zalagati za obustavljanje financiranja projekta. Njima se priključila Njemačka, u kojoj dio javnosti drži da su istraživanja matičnih scena previše slična nacističkim pokusima kojima se na umjetan način pokušao stvoriti natčovjek.

S druge strane se vlade Britanije, Španjolske, Belgije, Švedske i Finske zalažu za nastavak financiranja projekta.

Ukoliko EU odluči da se projekt obustavi, dio istraživanja će se nastaviti financirati od strane pojedinačnih država.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara