Istraživanje: Meditacija doista potiče dobro raspoloženje budista

BUDISTI su doista sretni i smireni ljudi barem to pokazuju snimke njihova mozga.

Uz pomoć novih tehnika skeniranja neurolozi su otkrili da su neki dijelovi mozga budista neprestano aktivni što se povezuje s pozitivnim emocijama i dobrim raspoloženjem.

"Sad možemo sa sigurnošću potvrditi da sretni i smireni budisti koje se uglavnom može susresti u mjestima poput Dharmasale u Indiji, doista jesu sretni i smireni", kazao je profesor Owen Flanagan sa sveučilišta Duke. Dharmasala je dom prognanog tibetanskog vođe Dalaj Lame.

Studija znanstvenika sa sveučilišta Wisconsin u Madisonu pokazala je aktivnost u lijevom frontalnom režnju budista koje je povezano s pozitivnim emocijama, samokontrolom i temperamentom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje Paula Ekmana iz Medicinskog centra sveučilišta California San Francisco pokazalo je da meditacija može ukrotiti amigdalu, područje mozga zaduženo za osjećaj straha. Ekman je otkrio da je iskusne budiste teško šokirati, iznenaditi ili naljutiti kao druge ljude.

Flanagan misli da bi ovo otkriće, ako rezultati studija budu potvrđeni, mogli biti bitno. "Najlogičnija je pretpostavka da postoji nešto u budizmu što rezultira osjećajem sreće koji svi tražimo", navodi Flanagan u članku objavljenom u stručnom časopisu "New Scientist".

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara