ISTRAŽIVANJE: MLADE ŽENKE ČIMPANZE BRŽE UČE OD MUŽJAKA

Mlade ženke čimpanze mnogo brže nauče loviti i skupljati plodove od mužjaka, koji više vole vrijeme provoditi u igri, objavili su znanstvenici u srijedu.

U istraživanju ponašanja čimpanzi u Nacionalnom parku Gomb u Tanzaniji, znanstvenici su ustanovili razlike u ponašanju čimpanzi, koje se temelje na spolu. Razlike su se pokazale upravo u tome kako mlade životinje razvijaju umijeće hvatanja termita. Majke čimpanze pokazale su jednaku pažnju i toleranciju prema mladim mužjacima i ženkama.

"Koliko znamo, to je prvo sustavno istraživanje razlika između mužjaka i ženki u učenju ili imitiranju, istaknuli su znanstvenici Elizabeth Lonsdorf, Lynn Eberly i Anne Pusey u članku koji je objavio časopis Nature.

U četverogodišnjem istraživanju Lonsdorf i njezini kolege proučavali su 14 mladih čimpanzi i njihovih majki u hvatanju termita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oni su otkrili da su unatoč tome što su majke imale jednaku socijalnu interakciju s mladunčadi oba spola i jednaku strpljivost, mlade ženke čak 27 mjeseci ranije savladale umijeće od svoje muške braće.

Mlade ženke također su provele više vremena u promatranju i učenju od majki, dok su mužjaci proveli znatno više vremena u igranju, navodi se u studiji.

Istraživači kažu kako njihovi rezultati - premda utemeljeni na promatranju male skupine čimpanzi - pokazuju da razlike u sposobnosti učenja među spolovima potječu barem od zadnjega zajedničkog pretka čimpanzi i čovjeka.

(Hina) xbvoj ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara