Istraživanje: Novi organi mogući iz svinjskih embrija

Svinjski embriji mogli bi predstavljati izvor novih organa i tkiva za transplataciju za ljude i to bi moglo nositi manju opasnost od tkiva iz starijih životinja, otkrili su izraelski znanstvenici.

"S obzirom na etička pitanja vezana za stanice ljudskih embrija ili pretečama tkiva dobivenih pobačajima kod ljudi, vjerujemo da svinjski embriji mogu biti mnogo jednostavnije rješenje za smanjenje broja donatora organa", kazao je Yair Reisner iz Weizmann Instituta za znanost.

U članku za "Proceedings of the National Academy of Science" Reisner piše kako otkrića njega i njegovih kolega mogu objasniti zašto raniji eksperimenti nisu uspijevali. Ako su transplatirane u pogrešno vrijeme, stanice svinjskih embrija razvijaju se u tumore umjesto u željeno tkivo, ističu izraelski znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tkivo za transplataciju također može biti iskorišteno u liječenju bolesti poput dijabetesa, Parkinsonove bolesti ili zatajenja rada jetre.

Svinje su dobar izbor za ovakva istraživanja jer su gotovo iste veličine kao ljudi i imaju sličnu fiziologiju. No, postoje prepreke, a najčešća je da ljudsko tijelo odbacuje životinjske organe.

(Hina) xbis ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara