Istraživanje pokazuje tko ima najveći rizik za srčane bolesti

ŠKOTSKI znanstvenici objavili su da na temelju mjerenja pretilosti, razine kolesterola, krvnog tlaka i glukoze, mogu predvidjeti kome prijeti najveća opasnost od srčanih bolesti.

Ti testovi, kako tvrde, nude lakši način za otkrivanje koji su muškarci u većoj opasnosti od srčanih bolesti i koji moraju uzimati lijekove, sniziti tjelesnu težinu i vježbati.

Uz pomoć tih pet pokazatelja definira se metabolički sindrom ili "sindrom x". Njima se izračunava nezdrava pretilost, visoka razina triglicerida (komponente kolesterola), niska razina LDL-a ili "dobrog" kolesterola, razina glukoza i visoki tlak.

Dr. Naveed Sattar iz Glasgowa proučio je podatke 6447 muškaraca, koji su sudjelovali u većem istraživanju o bolestima srca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pomoć nove metode, kod 26 posto muškaraca utvrđen je metabolički sindrom, objavio je Sattar u ovotjednom broju časopisa Circulation. U razdoblju od pet godina kod njih se rizik za infarkt ili jaku bol u prsima povećao 1,7 puta, a za dijabetes 3,5 puta.

Muškarci koji su imali nekoliko elemenata metaboličkog sindroma imali su 3,7 puta veći rizik za srčane bolesti i 24,5 puta za dijabetes, u odnosu na one koji su imali normalni krvni tlak, kolesterol i razinu inzulina.

I prije se znalo da muškarci imaju veći rizik za bolesti ako su rezultati pet mjerenja izvan normalnih, no sad je prvi put predstavljena jednostavnija formula, i prva za izračunavanje rizika od dijabetesa, rekao je Sattar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara