Istraživanje: Sanader popularniji od Mesića

Istraživanje: Sanader popularniji od Mesića
POZITIVAN Avis Europske komisije povećao je podršku HDZ-u i Vladi, te po prvi puta promaknuo premijera Ivu Sanadera na prvo mjesto političara s najvećom potporom, većom nego ju je do sada imao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je u prvih pet dana svibnja provela agencija Promocija plus na reprezentativnom uzorku od 1300 ispitanika iz cijele zemlje.

Na listi političara koje su anketirani označili kao najpozitivnije u zemlji po prvi put "zasjeo" je hrvatski premijer i HDZ-ov predsjednik Ivo Sanader s (32 posto) dok je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sa 27 posto (prije mjesec dana 28,3 posto).

Bivši premijer i SDP-ov predsjednik Ivica Račan i dalje drži treće mjesto (sa 8,4 u odnosu na 9,7 posto prije mjesec dana).

Među 12 političara koje su ispitanici označili kao najpozitivnije u više od jedan posto slučajeva su još dva HSP-ovca Tonči Tadić i Anto Đapić, dva HNS-ova čelnika Vesna Pusić i Radimir Čačić, HSS-ovac Zlatko Tomčić, bivši predsjednički kandidat, a sada nezavisni saborski zastupnik s HSP-ove liste Slaven Letica, Dragan Primorac ministar u Vladi Ive Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po rezultatima istraživanja među top pozitivcima nema prvih ljudi HSLS-a, DC.a i HSU-a.

Stranačke preferencije ističu uvjerljivo HDZ-ovo vodstvo koje je poraslo sa 31,5 posto prije mjesec dana na 35,2 posto u svibnju. Druga stranka SDP i dalje je s velikim zaostatkom sa 21,3 posto (prije mjesec dana 21,1 posto). Treća je stranka HNS sa 8,3 posto (u odnosu na 9,9 prije mjesec dana), a slijedi HSP sa 6,3 (u odnosu na 7,5 posto iz prethodnog mjeseca).

Istraživanje pokazuje nastavak laganog rasta podrške HSS-u za kojeg se odlučilo 4,9 posto u odnosu na 4,7 posto prije mjesec dana.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) je i dalje u silaznom trendu te je ovaj mjesec imala podršku među 2,4 posto anketiranih. I dalje su u velikom zaostatku sve liberalne stranke - HSLS s 1,8 posto, LS s 0,8 posto i Libra 0,7 posto, dok je podrška DC-u i dalje oko jedan posto.

Što se tiče rada Sanaderove Vlade, njegovu politiku uglavnom podržava 47,9 posto, a u potpunosti podržava 16,5 posto. U 18,8 posto slučajeva ispitanici su odgovorili da niti podržavaju niti ne podržavaju Vladin rad. Uopće ga ne podržava 9,3 posto, dok je nikako ne podržava 7,6 posto ispitanika, rezultati su istraživanja javnog mnijenja agencije Promocije plus.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara