Istraživanje: Side se najviše boje u sjevernoj Hrvatskoj, Dalmatinci najvjerniji

Istraživanje: Side se najviše boje u sjevernoj Hrvatskoj, Dalmatinci najvjerniji

ZAGREBAČKA agencija za ispitivanje tržišta Hendal provela je anonimnu telefonsku anketu na uzorku od 400 građana iz cijele Hrvatske, prema kojoj se samo 5 posto građana testiralo na virus HIV-a, i to najviše u Zagrebu, a najmanje u Dalmaciji. No, čak 75 posto građana spremno je podvrgnuti se testiranju, piše Večernji list.

Prema istraživanju 28 posto ispitanika boji se zaraze, a njih više od 50 posto smatra kako je najbolja zaštita od zaraze vjernost. Upotreba kondoma drugi je po redu način zaštite, mali broj građana smatra kako je najbolja apstinencija, a oko 10 posto građana misli kako se od side ne može nikako zaštititi. Najviše vjernih je u Dalmaciji, a u Zagrebu se najviše upotrebljavaju kondomi.

Čak 70 posto građana smatra da je u Hrvatskoj manji rizik zaraze u odnosu na zemlje EU i SAD.

Najrizičniji načini za zarazu HIV-om su intravenozno uzimanje droga i spolni kontakt, zatim slijede transfuzija krvi, posjet zubaru, te socijalni kontakt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraze se najviše boje građani sjeverne Hrvatske, a najmanje je straha u Lici, na Kordunu i Baniji.

Zanimljivi su i odgovori građana na pitanje što najbliže opisuje seks. 45 posto njih smatra kako je to nužna ljudska potreba, 34 posto ih tvrdi kako je to želja koja se treba kontrolirati, a ima i onih koji smatraju da je seks samo reproduktivna aktivnost (njih 3 posto).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara