Istraživanje: Vitamin D smanjuje opasnost od multiple skleroze u žena

KASSANDRA MUNGER iz Harvardske škole za javno zdravstvo izjavila je za časopis Američke akademije za neurologiju kako je kod žena koje su tijekom života konzumirale veće količine vitamina D iz hrane ili u vitaminskim tabletama, opasnost od pojave multiple skleroze puno manja nego kod onih koje to nisu činile.

Objasnila je kako uobičajena količina vitamina D koja se unosi u organizam svakodnevnom prehranom nije dovoljna i nema takav učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultati istraživanja provedeni na oko 180.000 žena tijekom dvadeset godina pokazali su da su od spomenute bolesti oboljele 173 osobe. Opasnost od multiple skleroze u pacijentica koje su dnevno redovito uzimale multivitaminsku tabletu s maksimalno dopuštenom količinom vitamina D prema odredbi američke FDA (Food and Drugs Administration), smanjena je za 40 posto, pokazuje provedeno istraživanje.

"Morat ćemo provesti dodatna istraživanja da bismo definitivno potvrdili dosada dobivene rezultate, no zanimljivo je otkriti da nešto tako jednostavno kao redovito uzimanje jedne tablete multivitamina može smanjiti opasnost od razvoja tako teške bolesti", kazala je Munger.

Istraživanje ide u prilog ranijim istraživanjima prema kojima dnevno dva do tri sata izlaganja suncu - koji omogućuje stvaranje viatimana D u tijelu - djece u dobi od šest do 15 godina, smanjuje opasnost od pojave spomenute bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara