Istraživanje: Zaba najveća dobitnica recesije, Ina najveća gubitnica

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Index)

RECESIJA u Hrvatskoj nekim je tvrtkama majka, a nekima maćeha, zaključak je istraživanja Ponašanje hrvatskih tvrtki u recesiji koje je za Pokret za pravednu raspodjelu tereta krize (Prasak) napravio Slaven Letica. Prema rezultatima, najveće žrtve recesije u Hrvatskoj su Ina, Brodogradilište 3. maj i Podravka, dok su recesiju kao nagradu doživjeli Zagrebačka banka, HT i Privredna banka Zagreb.

Letica je istraživanje proveo prema pet parametara: gubitak, dobit, broj zaposlenih i visina plaće u prošloj godini te usporedba s 2008. godinom. Prema rezultatima, tvrtke su svrstane u četiri kategorije: žrtve, heroje, pravednike i profitere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Herojima se smatra one tvrtke koje su zaradile više i za sebe i za radnike, a pravednici su veći teret preuzeli na sebe i tako zaštitili radnike. Žrtve su pretrpjele gubitke, a radnici su ostali bez plaća ili posla, dok su profiteri tijekom recesije zaradili više za sebe nauštrb radnika.

Listu profitera predvode Zagrebačka banka, HT, PBZ i Erste&Steiermaerkische Bank. Na čelu liste heroja je T-Mobile Hrvatska, kojeg slijedi tvrtka Eni Croatia, rovinjska Adris Grupa i Societe Generale - Splitska banka. Tele2, HPB, Autocesta Rijeka-Zagrebi Pliva na vrhu su ljestvice pravednika, a najveće žrtve recesije su Ina, Brodogradilište 3. maj, Podravka i PAN-Papirna industrija Zagreb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara