Istraživanje: Zbog katastrofe u Japanu drastično palo povjerenje u sigurnost nuklearki

Istraživanje: Zbog katastrofe u Japanu drastično palo povjerenje u sigurnost nuklearki

Foto: AFP

KATASTROFA u japanskoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi drastično je promijenilo stavove građana u Njemačkoj i SAD-u prema nuklearnoj energiji, pokazalo je istraživanje agencije GfK. Istraživanje je u Njemačkoj provedeno na uzorku od 1000 osoba, dok je u SAD-u u istraživanju sudjelovala 1001 osoba.

Samo 5 posto njemačkih potrošača smatra da je nuklearna energija i dalje dobro dugoročno rješenje, dok je drastično porastao interes za ekološki prihvatljivije obnovljive izvore energije poput solarne energije i vjetra. Čak 86 posto ispitanika u Njemačkoj upravo solarnu energiju ističe kao najbolju alternativu, dok ih 80 posto podržava energiju vjetra. U Njemačkoj je trenutno hidroenergija drugi najvažniji izvor električne energije, ali samo dvije trećine Nijemaca smatra da i dalje treba investirati u hidroelektrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amerikanci ne vjeruju da bi se Obamina vlada znala nositi s nuklearnom katastrofom

Istraživanje u SAD-u također pokazuje ozbiljnu promjenu stava prema nuklearkama, iako Amerikanci koriste čak 104 nuklearne centrale od kojih dobivaju 20 posto potrebne električne energije. Samo 39 posto Amerikanaca podržava gradnju novih nuklearki, što je pad za čak 10 posto s obzirom na 2009. godinu.

Oko 14 posto građana SAD-a smatra da je i u njihovoj zemlji moguća nesreća poput ove koja se dogodila u Japanu. Oko 15 posto ih smatra da je to "jako moguće", a oko 36 posto da je to "teško moguće". Samo 9 posto ispitanika sasvim je uvjereno da se u SAD-u ne može dogoditi nuklearna katastrofa.

No, ukoliko se katastrofa dogodi, Amerikanci nemaju povjerenja da će njihova vlada znati pravovremeno reagirati: samo 9 posto ih ima "vrlo veliko povjerenje" u kompetenciju vlade. Najviše Amerikanaca, 41 posto, donekle vjeruje svojoj vladi, dok ih 13 posto uopće ne vjeruje da bi se administracija Baracka Obame znala nositi s nuklearnom katastrofom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara