Istrijani spas od industrije i trovanja traže kod Mladena Bajića

Istrijani spas od industrije i trovanja traže kod Mladena Bajića

OTVORENJE tvornice kamene vune u Pićanu najavljeno je za rujan ove godine. Mogu li mještani i istarske eko udruge Ekop Istra i Eko Kvarner pomrsiti planove Dancima koji su u tvornicu Rockwool uložili 553,5 milijuna kuna i time postali najveći greenfield investitori u Hrvatskoj u prošloj godini, pokazat će naredni mjeseci.

"Zeleni" poručuju da mjesto tzv. prljavoj industriji nikako nije u najplodnijoj istarskoj dolini u kojoj sve više domaćinstava živi od eko-agroturizma. Prijava nadležnom odvjetništvu u Pazinu protiv odgovornih u tvornici i tvrtke koja je izradila studiju o utjecaju na okoliš podnijeta je u studenom prošle godine, a ovih dana spas se traži u sastanku s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Još je u siječnju 6.500 ljudi potpisalo peticiju protiv Rockwoola tražeći referendum, Središnji državni ured za upravu odbio je mogućnost njegova raspisivanja - obrazloženo je da se o njemu ne odlučuje na lokalnoj razini,  ali istarski "zeleni" se ne predaju. Antun Rupnik, predsjednik udruge Ekop, u razgovoru za Index je kazao kako očekuje da će se odvjetnici iz riječkog ureda Vukić, koji zastupaju Ekop, drugi tjedan sastati s Bajićem. Također, Udruga je zatražila da se o navedenom slučaju očituju Ministarstva poljoprivrede i turizma te Agencija za zaštitu okoliša. Još se nitko nije oglasio.  (Zahtjev za očitovanjem možete pogledati ovdje - .doc)

Država dala 17 milijuna eura prije završetka eko studije 

Rockwool Adriatic s lokalnim vlastima i Istarskom razvojnom agencijom (IDA) ugovor o kupoprodaji zemljišta sklopio je pedesetak dana ranije (3. listopada 2005.) nego što je bila gotova studija o utjecaju na okoliš. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva također je prije nego što je bila gotova studija izdalo prijedlog poticajnih mjera u iznosu od 17 milijuna eura. Ugovor o kupoprodaji zemljišta nosi oznaku "povjerljivi dokument" a sadrži pojedinosti obveza svih strana potpisnika, pojedinosti oko zemljišta, vrijednost ugovora, vrijeme i način plaćanja, izjave i jamstva, trajanje ugovora. U posebnoj je stavki naznačeno da se svaka strana obvezuje u tajnosti čuvati sadržaj predugovora, kao i svih podatka otkrivenih tijekom pregovora, a to je kažu u Rockwoolu, sasvim uobičajena praksa jer su dionice tvrtke izlistane na burzi u Kopenhagenu. (Ugovor o kupoprodaji zemljišta možete pogledati ovdje)  


Anton Rupnik

Rupnik upozorava da prema predugovoru Danci nemaju nikakvih obveza, već, ukoliko se ne osigura navedeno (prvenstveno lokacijska i građevinska dozvole), svu štetu snosi općina Pićan i Županija.  

Da je tako potvrdio nam je i glasnogovornik Rockwool Adriatica Paolo Guanzani: "Radi se o predugovoru kojim smo htjeli osigurati da prije nego provedemo istraživanje, koje je skupo, imamo zemlju na kojoj ćemo moći raditi. Naravno, dogovoreno je da ugovor neće biti zaključen ukoliko se ne budu poštivale sve zakonske i ekološke norme".

Guanzani se pita čemu kaznena prijava, budući da su poštovane sve zakonske odredbe, koje su u Hrvatskoj čak i strože nego u mnogim zemljama EU. Ističe da su prije potpisivanja predugovora kontaktirali lokalne vlasti i dobili status poželjnih ulagača, a da se kompanija obvezala na provođenje svih potrebnih ekoloških mjera kojima je osigurala poštivanje zakonskih i ekoloških regulacija tokom procesa. Također, kaže Guanzani, hrvatske vlasti su vidjele investiciju kao poželjnu i kao dobru reklamu, a Rockwool se trudio i još uvijek se trudi javnost obavještavati o svim bitnim aspektima gradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zemljište je unaprijed određeno komu će ići, uopće nije išlo na javni natječaj i prodano je po vrlo niskoj cijeni - 1,98 eura po metru četvornom", kaže Rupnik. Upozorava kako je uočio i neke nelogičnosti pa tako, primjerice, u ugovoru stoji da će se voda iz tvornice ispuštati u kanal, dok se u sažetku studije navodi da će tvornica imati zatvoren sustav u kojem će se voda pročišćavati. Ističe kako studija nije relevantna jer je njenu izradu tvrtki Ekonerg iz Zagreba platila danska kompanija, a da nije zatraženo mišljenje neutralnih stručnjaka niti zdravstvenih radnika. Studija od 500 stranica dostupna je u tvornici, općini Pićan i Županiji. Sva su se pitanja otvorila nakon objave njenog sažetka od 25 stranica.

Očekivali jorgane, stigla kamena vuna

"Danas kada se u Europi gase slične tvornice zbog sve strožih kontrola i poskupljenja proizvodnje ekoloških neprihvatljivih procesa, u Istru su umjesto razvoja agronomije doveli tvornicu koja, što je najgore, u Hrvatskoj nema sirovinu već će je morati uvoziti iz Austrije ili BiH"-kaže Rupnik.

Na našu konstataciju kako je neobično da su se eko udruge aktivirale sada, u izbornoj godini, a ne odmah nakon što je prihvaćena studija o utjecaju na okoliš, kada je bila otvorena javna rasprava i kada je pokazan iznimno mali interes  za projekt, Rupnik odgovara da je do reakcije došlo tek naknadno jer su mještani Pićana dugo vjerovali da se gradi tvornica koja će proizvoditi jorgane od vune, a ne kamenu vunu.  Prema njegovim riječima, "zeleni" iz više europskih zemalja koje je Ekop kontaktirao upozorili su kako tehnološki proces proizvodnje kakav će biti u tvornici u Pićanu uzrokuje karcinom pluća.

Da proizvodnja neće biti sasvim bezopasna smatra  kemičar i profesor sa Sveučilišta u Zagrebu Stanko Uršić iz čijeg se izvješća može isčitati da će emisije štetnih plinova višestruko premašivati dopuštene granice. Uzimajući u obzir parametre navedene u sažetku studije prof. Uršić, koji se nije odazvao pozivu Rockwoola da pogleda cijelu studiju, je izračunao da emisije štetnih plinova od 200 do 3.600 posto premašivati granice dopuštene direktivom EU 2000/76/EC. 

Dio odgovora dr. Vladimira Jelavića iz Ekonerga, koji potpisuje studiju, na teze od dr.Stanka Uršića možete pogledati ovdje.

Rockwool International kompanija u 19 zemalja ima 23 tvornice, od čega ih je 20 u Europi i do sada, kako tvrde, nisu imali sličnih problema. Njen najveći pojedinačni dioničar je Rockwool zaklada (23%), neprofitna organizacija posvećena istraživanjima razvoja unapređenja okoliša i općeg razvoja društva.

Ivana Barać/J.D.
Foto: Ekop  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara