Italija: Alitalia u ozbiljnoj krizi, najavljeno otpuštanje 7.000 zaposlenih

TALIJANSKA zrakoplovna kompanija Alitalia je u ozbiljnoj krizi i namjerava otpustiti 7.000 zaposlenih, odnosno gotovo 30 posto od 22.000 zaposlenih za koje ima još sredstava za plaće samo za rujan, najavljeno je u srijedu iz sjedišta tvrtke.

Alitalia je u prvom polugodištu ove godine izgubila 331 milijun eura, objavio je Upravni odbor. Krajem srpnja u blagajni kompanije bilo je još samo 72 milijuna eura. Zbog toga će, kako je dao do znanja vrh tvrtke, plaće za 22 tisuće zaposlenih biti zajamčene samo do kraja rujna.

U međuvremenu su u srijedu nastavljeni pregovori između vrha Alitalije i sindikata. Najprije je bilo riječi o potrebi otpuštanja oko 4.000 zaposlenih (početkom godine govorilo se o otpuštanju oko 2.000 zaposlenih, uglavnom službenika u sjedištu u Rimu, ali su stalni štrajkovi zapriječili takav potez tvrtke), no sada je Uprava kompanije jasno dala do znanja sindikatima da se došlo pred pravi ultimatum. Ili će biti otpušteno 7.000 zaposlenih i drastično na niže izmijeniti uvjeti plaća i zarada za preostale zaposlene ili će tvrtka potpuno propasti.

Financijsko zaduženje tvrtke poraslo je od 31. prosinca 2003. do danas za 220 milijuna eura i sada iznosi 1.660 milijuna eura. Novčane mogućnosti kompanije u istom razdoblju smanjene su s 549 milijuna eura na 183 milijuna eura. U stalnom je padu broj putnika na međunarodnim pravcima ali i na domaćim letovima, a strane kompanije već su se prijavile za dobivanje prava prometa u satnici Alitalije u slučaju njezine propasti, posebno na pravcu Rim-Milano, jednom od najprometnijih u Europi. Sudjelovanje Alitelije u prijevozu putnika na talijanskim pravcima palo je čak ispod 50 posto, a ostale talijanske kompanije s niskim cijenama preuzele su putnike najvećoj kompaniji s dijelom državnog kapitala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova Uprava tvrtke načinila je plan ozdravljenja koji predviđa teška odricanja. Plan predviđa povećanje produktivnosti s manje odmora i dopusta (primjerice, satnica letenja pilota povećala bi se s 8 na 13 sati isl.) te s drastičnim smanjenjem plaća i ekonomskih olakšica, što prema planu vrha Alitalije, treba uključiti u nove radne ugovore o kojima se raspravlja ovih dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara