Italija: Bossi se vratio na političku smjenu

Talijanski regionalist Umberto Bossi vratio se u ponedjeljak na političku pozornicu samo deset mjeseci nakon što je zbog srčanog udara skoro otišao u političku mirovinu.

Bossi (63) ušao je u ponedjeljak u milanski stožer Sjeverne Lige prvi put nakon ožujka, a na ulazu su ga dočekali deseci stranačkih aktivista mašući zelene stranačke zastave.

Mjeseci liječenja u Švicarskoj prisilili su utemeljitelja Sjeverne lige da u lipnju odstupi s dužnosti ministra za reforme u vladi desnog centra premijera Silvija Berlusconija.

No Bossi, poznat po žestokoj retorici i protuimigrantskim stavovima, ostao je formalno na čelu Sjeverne lige, a u lipnju je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegova stranka osvojila je na euroizborima 4.8 posto glasova, više od 4.5 posto na izborima 1999. godine, unatoč tome što Bossi nije sudjelovao u kampanji.

Analitičari kažu da se promijenio Bossijev položaj u stranci, nekoć poznatoj po proturimskim stajalištima, a danas bliskoj Berlusconijevoj vladi koju vodi njegova stranka Forza Italia.

"On ostaje glava stranke, no probleme bi mogla stvarati skupina stranačkih čelnika koja je navikla raditi bez njega", rekao je sociolog Ilvo Diamanti. "Možda je to razlog zašto se Bossi tako brzo vratio", dodao je Diamanti.

(Hina) xbcav ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara